Drupal-oprichter Buytaert community-opperhoofd af

Dries Buytaert, de Belg achter Drupal, moet zijn rol in de opensourcegemeenschap herbekijken. ©© Dries Luyten

Het gedwongen vertrek van een ontwikkelaar nadat bekend was geraakt dat hij er een kinky levensstijl op nahield, heeft onverwachte gevolgen voor Drupal-oprichter Dries Buytaert.

Buytaert wil niet langer de gemeenschap rond de opensourcesoftware Drupal beheren nadat een van zijn beslissingen tot een averechts effect heeft geleid. Buytaert moest eind maart ingrijpen, toen problemen met een prominent Drupal-ontwikkelaar escaleerden. In de gemeenschap was uitgelekt dat de man een aanhanger is van de Gorean-levensstijl, waarbij vrouwen als minderwaardig geslacht onderworpen worden als slavinnen. De filosofie komt uit de sciencefictionboekenreeks van de schrijver John Norman en inspireerde de bdsm-scene, waar seksuele machtsrollenspelletjes centraal staan.

De visie staat haaks op de open gelijkheidscultuur bij Drupal. Buytaert beweerde dat 'de grens tussen het professionele en private in die mate vervaagde' dat de ontwikkelaar het Drupal-project schaadde. Toen de situatie ontaardde, vroeg Buytaert de man om de gemeenschap te verlaten. Daarop stuurde de ontwikkelaar een blogbericht, waarin hij zei dat hij gediscrimineerd wordt op basis van zijn privéleven. Dat deed de bdsm-gemeenschap een heel wat Drupal-ontwikkelaars steigeren.

Een onafhankelijke werkgroep in de Drupal-gemeenschap onderzocht de claim en vindt dat de man de gedragscode niet heeft geschonden, ook al is zijn gedrag in de gemeenschap als problematisch bestempeld. Buytaert zelf wenste niet te communiceren over zijn beslissing om 'de privacy van andere betrokkenen te beschermen'.

Daardoor kreeg Buytaert de hele Drupal-gemeenschap over zich heen over zijn rol bij het vertrek van de ontwikkelaar. Er rezen ook heel wat vragen over de manier waarop Buytaert de situatie afhandelde en of hij wel terecht als enige beslissingen mag nemen. Door de manier waarop de gemeenschap rond Drupal opgebouwd is, komen alle beslissingen bij Buytaert terecht. Hij tekent niet enkel de koers van de software uit, maar moet ook strubbelingen tussen leden oplossen.

Buytaert antwoordde dat de verklaring van de man niet de volledige situatie weergeeft. 'Als een partij beslist naar buiten te treden met haar kant van het verhaal, schept dat een onevenwichtige situatie, waarbij de publieke opinie enkel die ene partij hoort. Door de hetze is de huidige situatie, waarbij ik alle beslissingen dien te nemen, onwerkbaar, zowel voor de gemeenschap als voor mezelf', reageerde Buytaert op zijn website.

Buytaert is nu genoodzaakt gesprekken en werkgroepen op poten te zetten om de gedragscode, die een viertal jaar geleden voor het laatst werd aangepast, te herwerken. Hij rekent daarvoor op diversiteitsexperts. Hij wil ook het beheer van de gemeenschap loskoppelen van de strategische en technische beslissingen. Hijzelf wil zich op het tweede deel toespitsen.

DRUPAL

Dries Buytaert ontwikkelde Drupal in 2000. 2 procent van alle websites draait de opensourcesoftware in zijn back-end. Open source betekent dat ontwikkelaars van de software hun code online zetten, waarna anderen er kunnen op voortbouwen. Dat creëert rond de software een gemeenschap van ontwikkelaars, die er heel wat tijd en energie in steken. Drupal heeft de grootste opensourcegemeenschap wereldwijd.

Gesponsorde inhoud

Partner content