Duvel Moortgat stapt in kleine Italiaanse brouwerij

Michel Moortgat, de CEO van Duvel Moortgat, koopt met het Italiaanse Birrificio een tiende brouwerij. ©© Dries Luyten

Voor het eerst neemt Duvel Moortgat een belang in een Ita- liaanse brouwerij. Eerder deed het al overnames in de VS en Nederland. In die landen worden kleinschalige brouwers steeds populairder.

Duvel Moortgat wil de vruchten plukken van de opkomst van lokale, kleinschalige brouwerijen in Europa. De Belgische brouwer koopt een belang van 35 procent in Birrificio del Ducato. Dat is een eerder kleine Italiaanse brouwerij, die vorig jaar net geen 5.000 hectoliter bier brouwde. Dat is ongeveer evenveel als de kleine trappistenbrouwer Westvleteren.

Het is de bedoeling dat de twee oprichters van Birrificio del Ducato aan boord blijven om de brouwerij voort uit te bouwen, zegt de Bel- gische brouwer in een mededeling. Birrificio del Ducato werd in 2007 opgericht door Giovanni Campari en Manuel Piccolo. Zij brouwen verschillende bieren, waaronder ales, stouts en saisons. In Londen baat de brouwer de bierpub The Italian Job uit.

Duvel Moortgat doet al jaren overnames. Birrificio del Ducato is de tiende brouwerij van de Duvel-familie. Nadat de brouwer uit Puurs in eigen land onder andere de brouwerijen Achouffe (La Chouffe) en De Koninck had gekocht, trok hij naar de Verenigde Staten om er de brouwerijen Ommegang, Boulevard en Firestone Walker over te nemen. Kleinschalige artisanale brouwerijen maken het grote multinationals als AB InBev steeds moeilijker. 12,3 procent van het bier dat in 2016 in de VS werd verkocht, kwam van de naar schatting 5.000 'craft brewers' die er actief zijn. Zij genereren samen 23 miljard dollar omzet.

De opkomst van speciaalbierbrouwers is er niet alleen in de VS en Italië, maar ook in Nederland. Daarom kocht Duvel Moortgat in 2015 de Amsterdamse brouwerij 't IJ. Moortgat kocht de meerderheid, maar net als bij Birrificio del Ducato en Achouffe bleven de oprichters aan boord om de brouwerijen verder uit te bouwen.

Duvel Moortgat is niet de enige Belgische brouwer die de vruchten wil plukken van de opkomst van craft brewers in het buitenland. Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev kocht de afgelopen jaren tien Amerikaanse artisanale brouwers. Bovendien lijfde het ook een Spaanse, Britse én Italiaanse brouwerij in.

Vorig jaar stonden AB InBev en Duvel Moortgat in hun thuisland tegenover elkaar toen ze Tripel Karmeliet-maker Bosteels wilden overnemen. Uiteindelijk won AB InBev de biedstrijd door meer dan 200 miljoen euro te bieden.

Mede dankzij de overnames blijft Duvel Moortgat groeien als kool. Vorig jaar steeg de omzet met meer dan een kwart, waardoor de brouwer voor het eerst boven 400 miljoen euro uitkwam. De brutobedrijfswinst steeg met 20 procent naar 119 miljoen euro. Sinds 2013 verdubbelde het aantal geproduceerde hectoliters naar 1,8 miljoen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content