EU start inhaalpoging voor artificiële intelligentie

Europa investeert 1,5 miljard euro in research naar artificiële intelligentie (AI). Maar voor de totale investering van 20 miljard euro kijkt de Commissie ook naar andere overheden en de privésector.

Europa debatteert al geruime tijd over de vraag of geavanceerde robots dezelfde juridische status als mensen moeten krijgen. Maar daarvan distantieerde Ansip zich gisteren. 'Ik denk niet dat dat moet gebeuren. Mijn stofzuiger heeft geen mensenrechten nodig.'

De Europese Commissie presenteerde gisteren een strategisch plan waarmee Europa regio's als de VS en China moet bijbenen op het vlak van artificiële intelligentie. Er is tegen 2020 een investering van 20 miljard euro nodig door de overheid en de private sector, berekende Brussel. De Commissie draagt daarvan zelf 1,5 miljard aan, waarmee ze hoopt een hefboom te zetten onder bestaande publiek-private projecten van 2,5 miljard euro.

De belangen zijn groot. 'Net zoals de stoommachine en elektriciteit in het verleden dat deden, transformeert artificiële intelligentie onze wereld', zegt Andrus Ansip, Europees Commissaris voor Digitale Markt. 'We geven een duw in de rug van onderzoekers en bedrijven zodat ze de technologie en de toepassingen van de volgende generatie kunnen ontwikkelen.'

AI wordt algemeen gezien als de belangrijkste opkomende technologie die ons leven zal beïnvloeden. Dat doet ze nu trouwens al. AI wordt onder meer ingezet in de medische wereld om diagnoses te maken, op sociale media om gezichten te herkennen op foto's, of in auto's om ze autonoom te doen rijden. Ook persoonlijke digitale assistenten in smartphones of in slimme luidsprekers zijn in opmars.

Een van de belangrijkste technieken in AI is machine learning. Daarbij leren computersystemen zelf een taak steeds beter uitvoeren op basis van patronen uit grote hoeveelheden data, de grondstof voor artificiële intelligentie.

Wereldwijd is een wedloop aan de gang rond AI. De dominante bedrijven en onderzoeksinstellingen bevinden zich in de VS en China. De Chinese president Xi Jinping lanceerde een plan om van China tegen 2030 de wereldleider in AI te maken en een industrie van 150 miljard dollar rond de technologie te bouwen. Met zijn enorme bevolking, massale datastromen en veel minder regels over privacy is het land goed geplaatst in de AI-race.

De VS en China kapen het gros van de breinen weg die onderzoek doen over artificiële intelligentie. Bedrijven als Google, Facebook en Amazon nemen aan een hoog tempo specialisten aan om toepassingen uit te dokteren en tellen daarvoor klinkende salarissen neer. Vorige week nog lekte uit dat de topresearcher van OpenAI, een nonprofitorganisatie van de ondernemer Elon Musk, bijna 2 miljoen dollar verdient.

In die war on talent ziet Europa veel knappe koppen vertrekken. Een groep experts roept daarom op een Europees onderzoeksinstituut op te richten. In een open brief vroegen ze deze week om een investering van 600 miljoen dollar in Ellis, een nieuw labo.

De Franse president Emmanuel Macron ziet ook de nood in van een vooruitstrevende strategie voor AI en kondigde vorige maand een investering aan van 1,5 miljard dollar.

In haar plan stelt de Europese Commissie expliciet dat ze partnerschappen tussen de bedrijfswereld en het onderwijs wil stimuleren om meer talent naar Europa te halen en hier te houden.

Een andere belangrijke focus waarmee Europa het verschil hoopt te maken is ethiek, op een moment dat de grote Amerikaanse techbedrijven onder vuur liggen door daar laks mee om te gaan. 'AI geeft zoals elke nieuwe technologie aanleiding tot nieuwe ethische en juridische vragen, zoals aansprakelijkheid of vooringenomenheid', luidt het. 'Maar nieuwe technologie staat niet gelijk aan nieuwe waarden.' Tegen eind dit jaar wil de Commissie met ethische richtlijnen komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect