Ebola bedreigt chocoladeproducenten

Acteurs houden in Abidjan een sensibiliseringsactie. ©REUTERS

Ebola eist behalve een menselijke ook steeds meer een economische tol. De cacaoprijzen zijn de afgelopen maanden exponentieel gestegen, uit vrees voor een uitbraak van het virus in Ivoorkust, 's werelds belangrijkste cacaoproducent.

Ikea Foundation heeft 5 miljoen euro geschonken aan Artsen Zonder Grenzen voor de bestrijding van de ebola-epidemie in West-Afrika. 'Er werken 2.000 AZG-medewerkers aan de bestrijding van het virus. De schenking zal de medische hulpverlening voor de rest van dit jaar tot in 2015 ondersteunen', meldt IKEA. 'We hopen dat ook andere partners uit de privésector hun steentje bijdragen. Deze crisis zal immers niet snel overwaaien.'

Wie gisteren een ton cacao wilde kopen, moest daar gemiddeld 3.308 dollar (2.621 euro) voor neertellen. Exact acht maanden geleden, voor de uitbraak van de ebola-epidemie in Guinee, was dat nog 2.700 dollar.

De forse prijsstijging van het basisingrediënt voor chocolade is het gevolg van de toenemende vrees dat het virus overslaat naar Ivoorkust. Dat land is met 38 procent van de totale productie van cacaobonen veruit de belangrijkste leverancier. Momenteel zijn nog geen gevallen van ebolabesmetting bekend in Ivoorkust. Maar het land deelt wel grenzen met Liberia en Guinee, twee van de hardst getroffen landen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) liet vorige week weten dat 'het virus zich in Liberia vermoedelijk nog altijd uitbreidt'. In Guinee is de situatie nog steeds zeer ernstig, maar lijkt de verspreiding te stabiliseren. Wekelijks worden gemiddeld 75 à 100 nieuwe gevallen vastgesteld. Sinds de uitbraak van het virus werden al 6.263 gevallen geregistreerd in vijf West-Afrikaanse landen. 2.917 patiënten haalden het niet.

Volgens de WGO zal het aantal ebolabesmettingen in West-Afrika tegen november verdrievoudigen tot 20.000 door het 'inadequate gezondheidssysteem en de ontoereikende maatregelen om het virus een halt toe te roepen'.

Afgelopen zomer besliste Ivoorkust alle vliegtuigreizigers uit de drie meest getroffen landen te weigeren. Toch groeit de vrees voor een uitbraak in het land. Financial Times meldde dat scheepswerkers weigerden aan te meren in San Pedro, de tweede grootste haven in Ivoorkust.

Het Zwitserse bedrijf Barry Callebaut, 's werelds grootste verwerker van cacao, heeft een belangrijke managersbijeenkomst geschrapt die volgende maand zou plaatsvinden in de hoofdstad Abidjan.

'Die vergadering werd maanden geleden al geschrapt, omdat we niet konden voorzien hoe de situatie nu zou zijn', zegt woordvoerder Raphael Wermuth. Barry Callebaut heeft twee fabrieken in Ivoorkust, maar benadrukt dat de zaken daar gaan 'zoals gewoonlijk'. Ook in Ghana, Kameroen en Tanzania, de andere belangrijke markten voor Callebaut, zijn vooralsnog geen problemen.

En de prijsstijgingen? 'Onze klanten betalen de marktprijzen, dus we rekenen de stijgingen gewoon door. Onze winstmarges staan niet onder druk', zegt Wermuth.

Barry Callebaut relativeert ook de prijsstijgingen. 'Ik ken de precieze details niet, maar de huidige cacaoprijs is geen historisch record. In 2011 lag hij ongeveer even hoog', zegt de woordvoerder.

Drie jaar geleden was Ivoorkust in de ban van een politieke crisis. Alassane Ouattara werd door de internationale gemeenschap erkend als de winnaar van de verkiezingen van eind 2010, maar toenmalig president Laurent Gbagbo weigerde af te treden. Bij de maandenlange onrusten in het land vielen toen ruim 2.000 doden.

De cacaohandel werd toen door beide partijen ingeschakeld in de strijd door achtereenvolgens een exportverbod en een (tijdelijke) nationalisering. De prijzen voor cacao stegen toen boven 3.600 dollar per ton.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect