Edmée De Groeve geeft Waalse socialisten uppercut l Beschuldiging van gesjoemel Vlaamse zakenvrouw komt hard aan bij

PORTRET Ellen CLEEREN Edmée De Groeve is topvrouw af. De Oost-Vlaamse zakenvrouw nam gisteren ontslag als bestuursvoorzitster van BSCA, de NMBS en de Nationale Loterij. Verondersteld gesjoemel deed een van de weinige vrouwen in de hoogste regionen van het Belgische bedrijfsleven de das om. Pech voor een harde tante, maar vooral pech voor de PS.

'De inverdenkingstelling van Edmée De Groeve is een uppercut voor de luchthaven en het imago van Charleroi.' Dat zei staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Olivier Chastel (MR) donderdag, toen bekend werd dat de topvrouw van BSCA, de luchthavenbeheerder van Charleroi, verdacht wordt van oplichting, gebruik van valse stukken en misbruik van vennootschapsgoederen.

Chastel had evengoed kunnen zeggen dat het onderzoek tegen De Groeve de zoveelste uppercut is voor de PS en haar voorzitter, Elio Di Rupo. De Groeve behoort tot het kransje vertrouwelingen van de PS-voorzitter die bij de Waalse socialisten een nieuwe wind moesten laten waaien, ver van alle schandalen. Dat uitgerekend over De Groeve minstens een schijn van geknoei hangt, moet bij de PS-voorzitter heel hard aankomen. De Groeve is niet alleen lid van het PS-partijbureau. Als vriendin helpt ze Di Rupo ook een handje bij het onder de knie krijgen van het Nederlands. De topvrouw van BSCA is immers perfect tweetalig.

De Vlaamse werd geboren in Berlare, volgde middelbare school in Sint-Niklaas en studeerde economie aan de Gentse universiteit. Carrière maakte De Groeve echter in Wallonië. Als 22-jarige ging ze aan de slag op de aankoopdienst van de verfspecialist Sigma Coatings in Manage bij Bergen. Ze zou er 31 jaar blijven. Ze schopte het er tot algemeen directeur, nadat ze een parcours van verantwoordelijke functies in de productie, de logistiek en op de personeelsafdeling had doorlopen.

Ook in 2003 haalde De Groeve de krantenkoppen. En ook toen gebeurde dat in weinig fortuinlijke omstandigheden. Samen met twee directieleden van Sigma Coatings werd de topvrouw drie dagen en drie nachten gegijzeld door boze personeelsleden, nadat de directie had meegedeeld dat in de verffabriek 159 van de 279 jobs moesten verdwijnen. Een jaar later, in 2004, vertrok De Groeve zelf met vervroegd pensioen.

Liberalen

Maar als 53-jarige was De Groeve nog niet zinnens op haar lauweren te rusten. Volgens goed geplaatste bronnen klopte De Groeve eerst aan bij de MR met de vraag haar aan een mandaat te helpen. Toen ze bot ving bij de Waalse liberalen wendde ze zich tot de Waalse socialisten.

Volgens ingewijden hoeft het niet te verwonderen dat de poorten van de PS snel opengingen voor de Vlaamse zakenvrouw. Ondanks de gijzelingsactie van 2003 had De Groeve steeds goede contacten onderhouden met de top van de Waalse socialistische vakbond FGTB. Als directrice bij Sigma Coatings had De Groeve voor Waalse vakbondslui geregeld vipplaatsen gereserveerd in de tribunes van La Louvière, de voetbalclub die door Sigma Coatings werd gesponsord.

Dankzij de PS veroverde De Groeve bestuursmandaten in 18 bedrijven. Behalve voorzitter van de raad van bestuur van BSCA, is De Groeve ook bestuursvoorzitter bij de NMBS. Sinds eind vorig jaar vervult ze dat mandaat ook bij de Nationale Loterij.

harde tante

Als bestuurder staat De Groeve bekend als een vrouw uit één stuk, een capabele maar harde tante die zich niet makkelijk van haar stuk laat brengen. Maar De Groeve zou ook vrij autoritair optreden en weinig of geen tegenspraak dulden. Bij BSCA kwam het tot een regelrechte aanvaring met gedelegeerd bestuurder Marcel Buelens. Die werd op 8 juni op staande voet ontslagen. Buelens beweert dat hij werd buitengezet omdat hij zich verzette tegen de privé-uitgaven die De Groeve deed op kosten van BSCA. Hoewel De Groeve dat ontkent, nam ze in afwachting van het verdere onderzoek, ontslag uit al haar bestuursmandaten.

Gesponsorde inhoud

Partner content