Een akkoord met losse eindjes

De regering- Michel bereikte in de nacht van maandag op dinsdag een groot politiek akkoord, met trofees voor zowat alle partijen. ©REUTERS

Elke partij heeft haar trofee, maar al bij al is het politieke akkoord over de begroting, de arbeidsdeal, de beursgang van Belfius, een oplossing voor de Arco-coöperanten, en een vierde telecomspeler een mager beestje.

Opgejaagd door schaduwpremier Bart De Wever (N-VA), die vond dat het de regering-Michel aan 'dash' ontbrak, heeft premier Charles Michel (MR) een laatste keer getoond dat hij de naam van 'mirakelpremier' kan claimen.

Net als in de zomer van 2017 heeft hij de begrotingsbesprekingen opengetrokken tot een groot politiek akkoord, met nog veel losse eindjes. En net als bij het Zomerakkoord vorig jaar is het effect daarvan dat er nog weinig te doen is over de begroting an sich, wat de achilleshiel van de regering- Michel was, is en blijft.

Begrotingsinspanning

Premier Michel zat al in een moeilijke positie. De begrotingsexperts van het Monitoringcomité gaven aan dat de regering uitging van erg optimistische hypotheses als basis om de nodige begrotingsinspanningen te becijferen. De regering had de begrotingscijfers weer met enkele miljarden rooskleuriger voorgesteld dan ze zijn. En het is er niet beter op geworden na de jongste begrotingscontrole.

Zelfs in het meest optimistische scenario, waarin 2,6 miljard euro moest worden gevonden, heeft de regering-Michel hocus pocus gedaan. Nog maar eens voert ze 'technische correcties' door, waardoor de begrotingsinspanning nog verder is geminimaliseerd. En de grijsgedraaide evergreen is nog eens afgespeeld: de strijd tegen de sociale en fiscale fraude moet 250 miljoen euro meer opbrengen.

Voor het begrotingswerk haalt de regering-Michel geen voldoende. Centrumrechts heeft de historische kans van de lage rente en de aantrekkende economie laten liggen om de begroting in evenwicht te brengen en naar begrotingsoverschotten te gaan. Dat is de enige manier om de schuldenberg af te bouwen en de toekomstige generaties te ontzien.

Arbeidsdeal

De regering-Michel rekent op de terugverdieneffecten van de arbeidsdeal, wat meteen ook het kroonjuweel van dit groot politiek akkoord is, of toch had moeten zijn. De arbeidsdeal komt er in grote mate op neer dat de werkloosheidsuitkeringen in het begin wat hoger zijn, maar dan sneller zullen dalen. Dat moet werklozen aanzetten om een job te zoeken. Het voorstel komt uit de koker van professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). In een tweet feliciteerde hij gisteren de regering met haar arbeidsdeal, al moet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) die versnelde degressiviteit nog concreet uitwerken.

Open VLD en de N-VA wilden graag nog verder gaan. Ze legden zelfs de stopzetting van de werkloosheidsuitkering na verloop van tijd weer op tafel. Bij de regeringsonderhandelingen was dat voorstel al eens afgeblokt door CD&V en de MR, en Peeters maakte snel duidelijk dat hij ook dit keer niet zou inbinden.

In de finale onderhandelingsnacht heeft vicepremier Jan Jambon (N-VA) nog geprobeerd om meer uit de brand te slepen, maar het bleek een onmogelijke opdracht. Bij de N-VA wijzen ze erop dat ze er alleen voor stonden. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo had afgehaakt omdat hij zag dat het 'no pasarán' was voor CD&V en de MR.

Nochtans had Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten op een stop in Wervik tijdens haar 'Ronde van Vlaanderen' duidelijk gemaakt dat de werkloosheidsuitkeringen in de tijd moeten worden beperkt, willen we meer mensen aan het werk krijgen. 'Ik hoor en zie op het terrein dat de beperking van de uitkeringen in andere landen meer mensen aanzet om te werken, desnoods verder van huis. Mijn vraag: waarom dat hier ook niet doen?', tweette ze.

De N-VA en Open VLD kregen evenmin voor elkaar dat het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen, sneller uitdooft. Er kwam slechts een minimale bijsturing, al betwist Baert dat. Hij wijst erop dat het vervroegd brugpensioen dit jaar nog op 56 jaar kan, terwijl dat volgend jaar pas op 59 zal kunnen en in 2020 op 60 jaar. Maar eigenlijk was dat al vastgelegd. Wel zal de overheid meer inspanningen doen om bruggepensioneerden naar werk te begeleiden.

Al bij al is de arbeidsdeal een mager beestje, met hier en daar een premie voor werklozen die een opleiding of een stage willen volgen voor een knelpuntberoep. Bovendien is het aan de deelstaten om werklozen meer te activeren. Dat de arbeidsdeal minder ver gaat dan gehoopt, is vooral pijnlijk voor de N-VA, want zij heeft geen andere trofee binnengehaald. Premier Michel wilde wel het dossier van de opvolging van de F-16's op tafel leggen, maar de N-VA wilde daarvoor geen prijs betalen. Het gevolg was dat de F-16's uit de deal zijn gebleven.

Vierde telecomspeler

Open VLD-vicepremier De Croo heeft in ieder geval zijn trofee binnengehaald. Hij kreeg het fiat voor de veiling van 5G-licenties om supersnel internet uit te rollen, waarbij een plekje voorbehouden wordt voor een nieuwe speler. Daarbij valt de naam van de Franse prijsbreker Iliad. Volgens De Croo is dat goed nieuws voor de consument. Meer concurrentie leidt tot lagere prijzen, is zijn discours.

In de regering, vooral bij de N-VA, blijven de vraagtekens groot of de consument er wel beter van zal worden. Het dreigt ook negatieve effecten te hebben voor de bestaande spelers Proximus, Telenet en Orange. Maar het was onbegonnen werk om dwars te blijven liggen, omdat er niet op te tornen was tegen de agressieve communicatie van De Croo dat het goed is voor de consument als er meer concurrentie komt.

Arco

Elk groot akkoord bevat steevast een luik over Arco. Dat is nu niet anders. Peeters is er alvast van overtuigd dat het dossier nu geregeld is. 'We houden woord: oplossing voor Arco-spaarders', tweette hij. De Arco-gedupeerden kunnen rekenen op een vergoeding. Daar wordt al midden oktober werk van gemaakt, wat Europa er ook van moge denken, liet Peeters verstaan.

Of de regering Europa zomaar in snelheid kan nemen, is maar de vraag. Jambon gaf al te kennen dat niets zal gebeuren dat niet mag van Europa. En Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager reageerde al dat er wel degelijk een goedkeuring van Europa nodig is.

Wat wel duidelijk is, is dat de weg is vrijgemaakt voor de beursgang van Belfius, die Peeters koppelde aan het Arco-dossier. De regering zal 30 procent van de staatsbank privatiseren. Premier Michel mag die pluim op zijn hoed steken, want hij voerde de forcing. Michel verduidelijkte nog dat de vergoeding voor de Arco-coöperanten pas zal worden uitbetaald als de beursgang van Belfius is afgerond.

KORT

De Dashdeal van premier Michel blijkt al bij al een mager beestje. De regering is ver gegaan om zo min mogelijk begrotingsinspanningen te moeten leveren. En de arbeidsdeal om meer mensen aan het werk te krijgen, het pronkstuk, gaat minder ver dan de N-VA en Open VLD gehoopt hadden. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo kaapte wel zijn trofee weg. De weg wordt vrijgemaakt voor een vierde telecomspeler. CD&V-vicepremier Kris Peeters klopt zich op de borst dat er een regeling is voor het Arco-dossier. Meteen staat ook het licht op groen voor een beursgang van Belfius.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect