'Een regering van hardlopende zaken'

Premier Charles Michel: 'Ik ben ervan overtuigd dat de burgers positieve effecten zullen voelen van deze maatregelen.' ©Photo News

Premier Michel kreeg gisteren lof van de meerderheid voor zijn zomerakkoord. 'U leidt een regering van hardlopende zaken', zei de N-VA. De oppositie daarentegen gaf felle kritiek.

Premier Charles Michel (MR) liep gisteren een zegeronde in de Kamer, waar hij het zomerakkoord toelichtte. Volgens hem maakt de regering een dubbele keuze: voor jobcreatie én voor rechtvaardigheid. 'Ik ben heel vastberaden. We zitten in de helft van de legislatuur. Ik ben ervan overtuigd dat de burgers positieve effecten zullen voelen van deze maatregelen', zei hij in de gezamenlijke commissies voor Financiën en Begroting en Sociale Zaken.

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR vielen bijna over elkaars voeten in hun ijver om de premier en zijn ploeg te overladen met complimentjes. 'Soms leefde de vrees dat we terechtgekomen waren in een periode van lopende zaken. Maar u toont nu dat u een regering leidt van hardlopende zaken. U hebt duidelijk uw tweede adem gevonden', zo verwoordde N-VA-fractieleider Peter De Roover het.

De oppositie was minder enthousiast over het akkoord. De linkerzijde wees op de onduidelijkheid over de financiering van de geplande verlaging van de vennootschapsbelasting. 'Een verlaging van 34 procent naar 25 procent kost 4 miljard euro. Hoe gaat u dat betalen?, vroeg Ahmed Laaouej (PS) zich hardop af.

De socialisten vrezen dat de centrumrechtse regering het geld weer zal zoeken bij 'de gezinnen, gepensioneerden en zieken, bij de gewone mens met andere woorden', zei Karin Temmerman (sp.a). Dat was ook de kritiek van de socialisten destijds met de taxshift, die niet volledig gefinancierd was.

Ook de geplande abonnementstaks op effectenrekeningen krijgt geen applaus op de oppositiebanken. Zo noemde Ecolo-Kamerlid Gilles Vanden Burre het een 'waterdruppel in de oceaan van fiscale rechtvaardigheid'. Zijn Groen-collega Wouter De Vriendt sprak van een 'broodkruimel'.

'We snappen niet dat een partij als CD&V zich voor een tweede keer laat rollen na de speculatietaks. Die is ondertussen ingetrokken en nu is er deze taks op effectenrekeningen', haalde De Vriendt uit. Ook sp.a-collega Temmerman reageerde zeer teleurgesteld. 'Dit is geen eerlijke fiscaliteit, dit is geen verschuiving van lasten op lonen naar lasten op vermogen. Dit is een schaamlapje.'

De regeringspartij CD&V, die hoog had ingezet op meer fiscale rechtvaardigheid, kreeg het verwijt met een kluitje in het riet te zijn gestuurd. 'Ik begrijp niet hoe u hiermee genoegen kunt nemen. Ik zou beschaamd zijn', zei Temmerman. 'Dit was de laatste kans op een groot akkoord over fiscale rechtvaardigheid. Als u denkt dat een vergoeding van enkele honderden euro's van de superrijken volstaat, dan onderschat u de frustratie bij de mensen', voegde De Vriendt eraan toe.

Maar CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten verdedigde de effectentaks. 'Dit is een vermogensbelasting', riep hij uit. En hij bestreed dat het zou gaan om peanuts. 'De opbrengst van 254 miljoen euro is niet irrelevant en we zullen erop toezien dat die opbrengst gehaald wordt', beloofde Verherstraeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect