'Een Vlaamse Amgen blijft de ambitie'

'Een Amgen in Vlaanderen moet de ambitie blijven', zegt Johan Cardoen van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. 'We krijgen de tijd niet om te groeien', klinkt het elders.

Een beursgang - cruciaal voor de uitbouw van een biotechbedrijf - was op enkele uitzonderingen na jaren lang geen optie voor Belgische biotechbedrijven, maar dit jaar lijkt er beweging in te komen. Genticel, met als thuisbasis Lyon en met een Belg aan het hoofd, haalde 40 miljoen euro op op de beurzen van Parijs en Brussel. 'Dat heeft toch iets in gang gestoken', zegt Erik De Clippel van KBC Securities, op het Belgische biotechcongres in Gent dat gisteren plaats had. Argen-X, Promethera en Amakem (zie inzet) bekijken nu de beursoptie.

Als de deur openstaat, kan je maar beter bij de eerste zijn voor het geld weer op is. Want geld is hier niet in overvloed. 'Daardoor verliezen we competitiviteit tegenover de VS', zegt Mark Vaeck, ex-Ablynx en nu CEO van Complix, bezorgd. In de VS halen zelfs bedrijven die nog geen patiëntenproeven hebben gedaan met de vingers in de neus miljoenen op. Het voorbeeld van het Amerikaanse Aratana Therapeutics dat met de cash van de beursgang het Belgische Okapi Sciences overnam, spreekt boekdelen. Okapi is gespecialiseerd in dierengeneesmiddelen. 'Bedrijven krijgen de kans niet om te groeien', is te horen.

Maar behalve een gebrek aan kapitaal merkt Vaeck ook een gebrek aan ambitie. 'Thrombogenics heeft - toen het aandeel hoog stond - de kans gehad om met aandelen overnames te doen, zijn pijplijn uit te breiden en groter te worden.'

Een gemiste kans. Johan Cardoen, nu voorzitter van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, sprak vijf jaar geleden de ambitie uit dat de creatie van een soort Amgen of Genentech in Vlaanderen mogelijk was. 'Dat moet de ambitie blijven', zegt Cardoen, die zijn hoop onder andere op Galapagos heeft gezet.

'90 procent van de CEO's van biotechbedrijven in Europa en de VS die ik spreek, denkt maar aan één ding: aan het bedrijf klaarmaken voor een verkoop. Soms kan je niet alleen verder. Dat is waar. En een verkoop is leuk voor het rendement van de aandeelhouders', zegt Onno van de Stolpe, de man achter Galapagos. 'Maar dat is mijn ambitie niet. Ik hoop dat de aandeelhouders dat beseffen', zegt de Nederlander die broedt op overnames. 'Organisch groeien gaat gewoon te traag.'

Al is ook bij Galapagos een overnamebod nooit uit te sluiten, zeker niet als het reumaonderzoek in samenwerking met AbbVie succesvol zal blijken. 'Dan zal AbbVie beginnen rekenen', beseft van de Stolpe maar al te goed. 'En er zijn in België te weinig mogelijkheden om een overname af te blokken. Een overnamebod met 50 procent premie en alle aandeelhouders springen erop. Ik begrijp dat wel, maar het zou zo jammer zijn.'

Amakem lonkt naar de beurs

Het Hasseltse biotechbedrijf Amakem wil begin volgend jaar klaar staan om de stap naar de beurs te maken. 'We wachten nog de resultaten af van een medicijnstudie in september. Als die goed zijn, gaan we voluit voor een beursgang', zegt Jean Marie Stassen, lid van het directiecomité. Stassen was tot 2012 O&O-directeur bij Thrombogenics.

Amakem ontstond in 2010 door de afsplitsing van de farma-activiteiten van het Gentse Devgen (nu Syngenta). Het verst gevorderde onderzoeksprogramma betreft een medicijn voor de oogziekte glaucoom. Sinds de opstart haalde het bedrijf bijna 20 miljoen euro kapitaal op. Aandeelhouders zijn LRM, PMV, Désiré Collen en Forbion Capital.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content