Eerste vastgoedfondsen voor bemiddelde Belg

Wie wil investeren in vastgoed, kan dat voortaan via de nieuwe vastgoedbeleggingsfondsen die de federale regering in het leven heeft geroepen. De eerste fondsen zijn een feit.

Er bestaat sinds eind vorig jaar een nieuw wetgevend kader dat de oprichting mogelijk maakt van institutionele vastgoedfondsen. De nieuwe regels kwamen er in nauw overleg met de vastgoedsector.

De federale regering ziet in de nieuwe gespecialiseerde vastgoed- beleggingsfondsen - in het vakjargon GVBF's - een manier om het spaargeld te mobiliseren, om inkomsten voor de begroting te genereren (denk aan de roerende voorheffing) en om ons land attractiever te maken voor buitenlandse vermogens- beheerders. De GVBF's maken het gemakkelijker om institutionele investeerders aan te trekken. Particulieren kunnen enkel via hun vennootschap investeren en mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Het duurde even, maar de eerste GVBF's hebben eindelijk een accreditatie op zak. De eerste in de rij is Alma Court Invest. Daarachter zit een kantoorgebouw van het conglomeraat Bin Hamoodah uit de Verenigde Arabische Emiraten. 'Het gaat de vennootschap gebruiken als een pan-Europees fonds dat investeert in vastgoed in Belgiƫ en Europa', zeggen advocaat David Roelens (Laga) en de consultants Michael Van Gils en Pascal Demilecamps (Deloitte). Zij speelden een adviserende rol bij de accreditatie van Alma Court Invest. Kort daarna kreeg een tweede vehikel een GVBF-licentie: Leoville Properties. Achter die vennootschap schuilt de familie Swenden-Noyen.

De GVBF's hebben hetzelfde fiscaal regime als de gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV's, vroeger bekend als bevaks). Er zijn gelijkenissen: het vastgoed moet onafhankelijk gewaardeerd worden en beide mogen geen vastgoed ontwikkelen.

Maar er zijn ook fundamentele verschillen. Zo kunnen de nieuwe fondsen meer schulden aangaan dan de GVV's en hebben ze geen diversificatieplicht. Waar GVV's verplicht een beursnotering moeten hebben, is dat bij de nieuwe fondsen verboden (zie tabel).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect