Energieconsultant wordt spin-offfabriek

Het Brusselse energieconsultancybedrijf 3E maakt de sprong naar technologiebedrijf. De voorbije jaren werden drie spin-offs opgericht die meer omzet moeten genereren dan de klassieke consultancytak.

Consultancy in groene energie was het idee waarmee drie ingenieurs in 1999 een bedrijfje oprichtten. Vandaag telt 3E een honderdtal werknemers op zijn Brusselse hoofdzetel, en filialen van Toulouse tot Kaapstad. Vorig jaar realiseerde het bedrijf 11 miljoen euro omzet.

De groei werd de voorbije jaren gefinancierd door onder meer Impact Capital (Piet Colruyt) en de Limburgse gemeentelijke holding Nuhma, die minderheidsparticipaties namen. Daarnaast kon 3E in de afgelopen zeven jaar ook rekenen op enkele miljoenen euro's subsidie van het Brusselse agentschap Innoviris.

De Brusselse staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Fadila Laanan (PS) bracht daarom gisteren een werkbezoek aan het bedrijf. Synaptiq, een softwareplatform waarmee het rendement van zonne- en windparken van op afstand kan worden opgevolgd, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Synaptiq heeft 1.000 megawatt aan zonneparken onder beheer, het equivalent van een kerncentrale. 'In twee jaar zou dat nog eens moeten verdubbelen', zegt Werner Coppye, een van de oprichters van 3E.

Dankzij Synaptiq kunnen uitbaters hun activa in verschillende landen opvolgen en tot 3 procent extra opbrengst behalen. 'Door technische data en satellietbeelden te analyseren kunnen we afwijkingen van de normale productie opsporen', zegt Coppye. 'Bij zonnepanelen zijn dat bijvoorbeeld defecte elektrische componenten, vuil op het glas van zonnepanelen of bomen en struiken die te veel schaduw geven.'

Synaptiq blijft een integraal onderdeel van 3E, maar andere ideeën van het bedrijf werden verzelfstandigd tot spin-offs. Flidar levert weerstations voor offshorewindparken, Xant bouwt kleine windturbines en LESS richt zich op energiebesparing. 'Die technologische activiteiten moeten binnen enkele jaren meer omzet genereren dan de consultancytak', zegt CEO Geert Palmers.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content