Euronav tankt 390 miljoen goedkoop geld

De tanker Flandre is een van de paradepaardjes van Euronav. ©kris van hamme

De olietankerrederij Euronav heeft dankzij het lagerentebeleid van ECB-voorzitter Mario Draghi vlotjes haar oorlogskas gespekt.

Euronav is zijn oorlogskas tegen een stevig tempo aan het vullen. Donderdag cashte de olietankerrederij 100 miljoen dollar (95 miljoen euro) door een sale-and-lease-back van vier supertankers. Gisteren volgde een kredietlijn van 410 miljoen dollar (390 miljoen euro) voor de herfinanciering van elf tankers - die ook in onderpand gegeven worden - en werkkapitaal.

De lening wordt gebruikt om de bestaande lening van 500 miljoen dollar van 24 maart 2014 te herfinancieren en loopt tot 2023. De afbetaalde lening liep maar tot 2020, zodat de reder zich nu langer van kredieten kan verzekeren.

CFO Hugo De Stoop stipt aan dat het huidige krediet naast flexiber en langlopender ook nog eens 50 basispunten goedkoper is dan de vorige, namelijk de Libor-referentie plus 2,25 procent. De Libor-interbankenrente op drie maanden beloopt op dit ogenblik exact 1 procent.

'Wij geloven dat in de huidige markt bankleningen de beste manier zijn om waarde te creëren voor aandeelhouders op lange termijn', zegt De Stoop.

De boodschap is duidelijk: goedkope schulden bijtanken om in deze crisistijden met overcapaciteit en lage tarieven op jacht te gaan naar overnames. CEO Paddy Rogers liet er vorig jaar geen twijfel over bestaan op zoek te zijn naar opportuniteiten.

Volgens het jaarverslag over 2015 telde Euronav iets meer dan 1 miljard dollar bankschulden, waarop de rederij 38 miljoen dollar rente betaalde.

GRAZIE MILLE, MARIO!

Euronav is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruikmaakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan zoals Euronav de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer Greenyard, Fluyxs Belgium, Ontex, Cofinimmo, Telenet, Elia en Bekaert gingen de reder voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect