Europa eist recyclage van alle plastic verpakkingen tegen 2030

Tegen 2030 moeten alle plastic verpakkingen in de Europese Unie gerecycleerd worden. Dat stelde de Europese Commissie gisteren voor.

De Europese Unie produceert jaarlijks 25 miljoen ton plastic afval. Slechts 30 procent ervan wordt gerecycleerd. Europa is zo mee verantwoordelijk voor de 'plastic soep', de steeds grotere drijvende afval- eilanden in de oceanen. Maar tegelijk is de Europese plasticindustrie wel goed voor 1,5 miljoen jobs en een omzet van 340 miljard euro.

China weigert sinds begin dit jaar nog plastic afval te verwerken. Europa wil van de nood een deugd maken en wereldleider worden in de kringloopeconomie. Het mikt tegen 2030 op 200.000 nieuwe jobs in de sortering en de recyclage.

Europa heeft het gebruik van gratis wegwerpzakjes al verminderd. Later dit jaar komen er Europese regels over wegwerpproducten als plastic eetgerei, wattenstaafjes, rietjes en plastic tubes, en maatregelen om microplastics in onder meer cosmetica te beperken. Een totaalverbod komt er niet.

Er komen Europese labels voor biologisch afbreekbaar plastic. En schepen mogen hun afval niet langer in zee dumpen maar moeten het in de havens afgeven.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect