Europa gelooft amper in voedsel dat gezonder maakt

dirk de wilde

Heel wat voedselproducenten moeten in de komende maanden hun reclamestrategie aanpassen. Ze moeten hun beloftes inzake gezondheidsvoordelen van hun producten in de loop van 2012 intrekken. Onder meer Danone en Red Bull vertellen de consument vandaag niet de waarheid. Van de 4.600 beloftes die producenten doen en waartoe ze een aanvraag hebben ingediend, aanvaarden de experts van de Europese Commissie er maar 510.

Enkele jaren geleden besliste Europa flink te snoeien in de zogenaamde gezondheidsclaims, reclameboodschappen waarbij voedingsproducenten een of ander positief gezondheidseffect beloven. Die gezondheidsclaims maken al jaren opgang, maar ze zijn dikwijls vaag en/of weinig betrouwbaar. Daarom mogen ze voortaan maar gebruikt worden als ze officieel als correct beschouwd worden.

Wetenschappers van het Europees voedselagentschap hebben maandenlang een hele reeks aanvragen onderzocht. Er kwamen er 44.000 aanvragen binnen, maar ze konden teruggevoerd worden tot een 4.600 bestanddelen. Telkens werd nagegaan of dat voedingsbestanddeel deed wat beloofd werd.

De Europese Commissie gaat nu samen met de lidstaten de wetenschappelijke adviezen omzetten in politieke beslissingen. Claims die verworpen worden, moeten na zes maanden uit de reclame verdwijnen.

Fabrikanten hebben de afgelopen maanden trouwens al heel wat erkenningsaanvragen ingetrokken, omdat ze ze niet konden hardmaken. Het gaat onder meer om de producten Yakult, Activia en Actimel. In de reclame worden de claims wel nog gebruikt.

De consumentenorganisatie BEUC toont zich tevreden. Wel waarschuwt ze dat niet iedere correcte claim ook relevant is. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld geen extra vitamines nodig. Ook betreurt de BEUC dat voedingssupplementen op basis van planten nog niet gecontroleerd zijn.

Gesponsorde inhoud

Partner content