Fidel Castro vernietigend over Obama's bezoek aan Cuba

'We hebben het Amerikaanse rijk niet nodig om ons cadeautjes te geven.' Met die woorden opent de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro een opiniestuk over het driedaagse bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Cuba vorige week. Beide heren hebben elkaar toen niet ontmoet.

Het was de eerste keer in 88 jaar dat een Amerikaanse president Cuba heeft bezocht. In het stuk, dat gisteren gepubliceerd werd in de door de staat gecontroleerde media, verwijt Castro Obama dat hij het Cubaanse volk stroop om de mond heeft proberen te smeren. Castro verwijst daarmee naar de toespraak waarin Obama opriep tot meer democratie en economische hervormingen. De Amerikaanse president zou volgens Castro bovendien de verwezenlijkingen van het communistische regime genegeerd hebben. Ten slotte herinnerde hij aan de vele incidenten tussen de beide landen.

De 89-jarige Fidel Castro, die in 1959 aan de macht was gekomen, moest door gezondheidsproblemen in 2006 aftreden als president. Zijn jongere broer Raul volgde hem op en zette de toenadering met de Verenigde Staten in.

Die dooi kan blijkbaar op weinig waardering van zijn oudere broer rekenen. 'Iedereen die naar Obama's woorden luisterde, moet voor een hartaanval hebben gevreesd', aldus de oud-president.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect