François Fornieri

©BELGAIMAGE

Waalse Marc Coucke wil grootste producent van geneesmiddelen voor vrouwen worden

Het beursdebuut van Mithra, de Waalse producent van geneesmiddelen voor vrouwen, leek gisteren dramatisch te beginnen. Hoewel de vraag naar aandelen groot was, verloor het aandeel na de opening bijna 9 procent. 's Avonds bleef nog een verlies van 0,4 procent over.

Dat is geen leuk nieuws voor CEO François Fornieri (53). Na een carrière als verkoper van geneesmiddelen stampte Fornieri in 1999, samen met professor Jean-Michel Foidart, Mithra uit de grond als een spin-off van de Luikse universiteit. Het bedrijf ontwikkelt vandaag geneesmiddelen voor vrouwen 'in alle cycli van hun hormonale leven', bijvoorbeeld voor de menopauze, de behandeling van osteoporose, gynaecologische infecties en vrouwelijke kankers.

De Luikse farmagroep haalde voor haar beursgang 72,3 miljoen euro op. Op basis van de introductieprijs van 12 euro per aandeel wordt het bedrijf op 366,5 miljoen euro gewaardeerd. Mithra heeft het verse geld vooral nodig voor de financiering van verder onderzoek naar Estelle, een anticonceptiepil op basis van estetrol. Estelle, het uithangbord van de groep, moet in het ideale scenario in 2019 bij de apotheker liggen.

De naam Mithra is niet toevallig gekozen. Volgens de Romeinse mythologie herstelde Mithras het rijk van de vruchtbaarheid door een stier te doden. Bovendien is de stier het symbool van de stad Luik. De vurige stad ligt de kleinzoon van Italiaanse immigranten en zoon van een Luikse staalarbeider na aan het hart. Mithra sponsort onder meer de lokale voetbalclub Standard en Fornieri investeerde enkele miljoen euro's in de herlancering van het Luikse automerk Imperia.

Fornieri wordt in Wallonië gevierd als een succesvolle ondernemer die symbool staat voor de economische heropstanding van de regio. Waalse politici duiken op foto's wat graag naast de zakenman op.

Dankzij zijn goede vriend Marc Coucke, die in de raad van bestuur van Mithra zit en in de reclame voor Mithra's beursgang figureerde, begint Fornieri ook in Vlaanderen bekend te raken. Mithra haalde eerder dit jaar al 54 miljoen euro op bij een aantal ondernemers, onder wie Coucke, vastgoedondernemer Bart Versluys en vermoedelijk ook Filip Balcaen, Jan Boone en Paul Buysse.

Aan ambitie ontbreekt het Fornieri niet. Zijn doel is 's werelds nummer één worden in de geneeskunde voor de vrouw. 'Onze producten zijn potentiële blockbusters', zei Fornieri eerder aan De Tijd. Bij de beursgang werd er nochtans voor gewaarschuwd dat het om een risicovolle belegging gaat, en dat Mithra misschien nooit winstgevend zal zijn. 'Natuurlijk heb ik de intentie winst te maken', counterde Fornieri. 'De waarschuwing gaat uit van een negatieve afloop, terwijl ik absoluut positief ben.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect