'Fusiebedrijf slacht 40 procent Belgische varkens'

Door te fuseren willen Covalis en Westvlees de Belgische varkenssector versterken in Europa. ©Thomas De Boever

Door te fuseren tot Belgian Pork Group worden Covalis en Westvlees de grootste varkensverwerker van België. Het Algemeen Boerensyndicaat kijkt afwachtend naar de consolidatie in de harde varkenswereld.

Als de mededingingsautoriteit de gisteren aangekondigde fusie van Covalis en Westvlees tot Belgian Pork Group goedkeurt, zal het jaarlijks zo'n 4 miljoen varkens slachten en verwerken. Het fusiebedrijf zal volgens CEO Jos Claeys elk jaar zo'n 800 miljoen euro omzet boeken. Het nummer twee van de markt, Noordvlees Van Gool, boekt jaarlijks zo'n 200 miljoen euro omzet door 2 miljoen varkens te slachten.

Volgens Claeys vallen bij de 1.800 werknemers van beide bedrijven geen ontslagen. Dat komt omdat de twee bedrijven, die zowel varkens slachten als verwerken, een andere focus hebben. Covalis richt zich vooral op slachten, terwijl Westvlees vooral karkassen verwerkt tot de stukken vlees die bij de slager en in de supermarkt terechtkomen. Door de fusie zal het bedrijf sterker staan, zegt Claeys. 'En hoe sterker wij zijn, hoe beter voor de Vlaamse varkenshouders, die het niet onder de markt hebben. We profileren ons in Europa als één blok.' De Europese markt is belangrijk voor de varkensvleesverwerkers. Belgian Pork Group zal bijna de helft van zijn vlees exporteren.

Maar de varkenshouders zijn er niet al te gerust op. Hendrik Vandamme, de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, stelt vast dat er een consolidatie aan de gang is in de sector. 'Belgian Pork Group zal liefst 40 procent van de Belgische varkens slachten. Ik hoop dat ze niet proberen de prijzen die de boeren krijgen voor hun varkens, nog meer te drukken.' In de sector heerst veel onvrede over de volgens de boeren te lage varkensprijzen (lees inzet).

Piet Vanthemsche van de Boerenbond, die met zijn investeringsmaatschappij AIF een belang heeft in Covalis, klinkt positiever. 'Als we de Belgische varkenssector willen verster- ken, moeten we ons afzetkanaal versterken. Zo kunnen we de hoge kwaliteit van ons vlees beter in het oog laten springen in het buitenland.'

Het fusiebedrijf zal in Europa inderdaad sterker staan, zegt Vandamme. 'Maar dan nog zullen Duitsland en Nederland de varkensprijs bepalen. De Belgische sector weegt te licht om een grote invloed te kunnen uitoefenen.'

Belgian Pork Meat-CEO Jos Claeys gelooft sterk in het project. Hij was eerder CEO van Westvlees. Luc Verspreet, CEO van Covalis, blijft gedelegeerd bestuurder van Cavomeat en Comeco, twee onderdelen van Covalis. 'Ook in het fusiebedrijf blijft hij in de directie en de raad van bestuur,' zegt Claeys. Het fusiebedrijf heeft fabrieken in Westrozebeke, Staden, Aubel, Moorslede, Meer en Wijtschate.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content