Gamma splijt in tweeën door conflict tussen aandeelhouders

Of voor de klanten van Gamma iets verandert, blijft afwachten. ©© Hollandse Hoogte

De Ierse bouwgroep CRH wil zich terugtrekken uit de doe-het-zelfketen Intergamma, maar dat lukt slechts deels. Daardoor splijt Intergamma in tweeën.

Intergamma is het Nederlandse bedrijf achter de bekende doe-het-zelfketen Gamma. Van de meer dan 300 Gamma-vestigingen in Nederland en België baat Intergamma er zelf maar tien uit. De andere winkels zijn in handen van autonome bedrijven, die hun winkels met het Gamma-logo uitbaten. Het zijn die aandeelhouders die met getrokken messen tegenover elkaar staan. Het moederbedrijf stelt weliswaar dat het conflict is opgelost, maar er lijkt eerder sprake van een gewapende vrede.

De commotie begon toen een van de aandeelhouders, de Ierse bouwgroep CRH, vorig jaar aankondigde dat ze volledig uit Gamma wou stappen. CRH wou zijn 155 Gamma-winkels en zijn belang van 49,8 procent in Intergamma verkopen.

Dat is maar deels gelukt. De Ieren verkopen hun 155 winkels aan de andere franchisenemers, maar behouden wel een aandelenpakket. Hoe groot dat is, is niet duidelijk.

De Ieren kunnen niet volledig uit Intergamma vertrekken omdat enkele aandeelhouders dwarsliggen. Acht franchisenemers verzetten zich tegen de manier waarop de directie van Intergamma de uitstap van CRH heeft aanpakt. Een van de dwarsliggers is de Franse doe-het-zelfgroep Bourrelier Group, die tot vorige maand nog Bricorama heette.

De Intergamma-directie had voorgesteld dat de overblijvende franchisenemers 140 miljoen euro zouden betalen aan CRH, in ruil voor de winkels en de aandelen van de Ierse groep. Die wilde de directie onderbrengen in een nieuwe stichting, die zou worden gecontroleerd door onafhankelijke bestuurders. En dus niet door de bestaande aandeelhouders.

Dat ze wel moesten opdraaien voor de kosten van de overname, maar geen extra aandelen kregen, zinde Bourrelier Group en co. niet. In een rechtszaak hierover kreeg Intergamma weliswaar gelijk, maar de directie kan de dwarsliggers niet dwingen mee te stappen in haar verhaal.

Het resultaat is dat Intergamma in tweeën splitst. De aandeelhouders die akkoord gaan met de plannen van Intergamma richten samen een nieuwe vennootschap op, met de naam Intergamma Holding. Die neemt de CRH-winkels over.

De bedrijven die overstappen naar dat 'nieuwe Intergamma', controleerden ruim 80 procent van het vroegere Intergamma. Het 'nieuwe Intergamma' zal 270 Gamma-winkels omvatten.

De overige 105 winkels gaan opereren onder het 'oude Intergamma'. Dat blijft bestaan en groepeert de acht rebellerende aandeelhouders.

Met die constructie winnen alle partijen een beetje. CRH raakt af van zijn winkels, de Intergamma-directie moet de overname niet zelf betalen en de franchisenemers die de overname niet steunen, moeten geen euro op tafel leggen.

Zonder de acht dwarsliggers kunnen de franchisenemers die wel meestappen in het verhaal van de directie echter geen 140 miljoen euro voor CRH op tafel leggen. Daarom verkopen de Ieren enkel hun winkels en behouden ze een deel van de aandelen in het nieuwe Intergamma.

De vraag rijst of het conflict met de splitsing afgerond is . 'We blijven één bedrijf', zegt een woordvoerder van Intergamma. Het nieuwe en het oude bedrijf hebben één directie. 'Het belangrijkste is dat CRH met zijn winkels is uitgestapt. Over hoe we dat onderling hebben geregeld, wensen we geen commentaar te geven.'

De komende jaren zal duidelijk worden of de splitsing iets verandert voor de klanten van Gamma. Voorlopig blijven de winkels er hetzelfde uitzien, maar of dat zo blijft, is onduidelijk.

Of in de nieuwe structuur eensgezinde beslissingen mogelijk zijn, moet ook nog blijken. Intergamma kondigde gisteren aan dat het 100 miljoen investeert in Gamma, zijn Nederlandse zusterketen Karwei en in e-commerce.

INTERGAMMA

Profiel: Nederlands bedrijf dat in eigen land en België actief is met de doe-het-zelfketen Gamma.

Winkels: 301 in Nederland en 85 in België. Daarvan baat Intergamma er maar tien zelf uit. De rest wordt uitgebaat door externe bedrijven.

Resultaten: De omzet bedroeg 1,7 miljard euro in 2015, de operationele kasstroom (ebitda) 141 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect