Geestelijke vader Spiderman overleden

Stan Lee stond aan de wieg van onder meer Spiderman. ©rv

In Los Angeles is gisteren de legendarische stripauteur Stan Lee overleden. De geestelijke vader van onder anderen Spiderman, de X-Men, Iron Man en de Fantastic Four werd 95.

Stan Lee, geboren als Stanley Martin Lieber, begon zijn carrière in 1939 op 18-jarige leeftijd bij de stripuitgever Timely Comics, het bedrijf dat in 1961 zijn naam in Marvel veranderde. In de jaren 60 stond Lee mee aan de wieg van een hele reeks superhelden, die stuk voor stuk uitgroeiden tot commerciële kaskrakers.

De creaties van Lee waren vooral vernieuwend door hun menselijkheid. Tot voor Lee waren superhelden onberispelijk, onkreukbaar en onfeilbaar. Lee maakte er figuren van met hun eigen problemen en gebreken, een aanpak die enorm aansloeg bij het grote publiek.

Op die creatieve basis werd een waar media-imperium gebouwd. Marvel staat vandaag niet alleen synoniem met strips, maar vooral ook met blockbusterfilms, tv-series, videogames en een hele waaier aan merchandising. Disney legde in 2009 niet voor niets 4,2 miljard dollar (3,7 miljard euro) op tafel voor die commerciële machine.

Stan Lee genoot bij de devote Marvel-fans een heldenstatus, een rol die hij met zichtbaar plezier omarmde. Hij maakte er een sport van om in veel films te verschijnen als cameo, die in bioscoopzalen dan op een applausje van de fans werd getrakteerd.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect