Groeiende interesse voor duurzaam investeren

Steeds meer mensen zetten hun interesse in duurzaam beleggen om in een investering. Volgens het Forum Ethibel was de duurzame beleggingsmarkt in België eind 2014 goed voor 11,4 miljard, meer dan ooit tevoren. Dat was iets meer dan 8 procent van de totale beleggingsmarkt.

Het is wachten op de cijfers voor 2015, maar de kans is groot dat die opnieuw hoger liggen. ING meldt bijvoorbeeld alleen al bij zijn private- bankingklanten opnieuw een stijging van 350 miljoen euro eind 2015 naar 400 miljoen euro midden 2016.

ING biedt ruim 30 'duurzame' fondsen aan en lanceerde ongeveer een jaar geleden een index van bedrijven die als duurzaam zijn aangemerkt en waarop afgeleide producten kunnen worden geënt.

Volgens Forum Ethibel zijn qua marktaandeel KBC Asset Management, BNP Paribas Fortis en Candriam de belangrijkste spelers in deze niche. KBC pakt vooral uit met zijn KBC Eco Fund Impact Investing, naar eigen zeggen bij de lancering in 2014 het eerste fonds met een focus op impactinvesteren. Traditionele SRI (socially responsible investing) hanteert als criterium dat een bedrijf zijn negatieve impact minimaliseert. Impact investing zoekt bedrijven die streven naar een positieve bijdrage aan het milieu of naar sociale winst.

Belfius koos ervoor samen te werken met Candriam, dat intussen twintig jaar ervaring heeft met DVI (duurzaam en verantwoord investeren). Het kan een gamma van ruim 20 openended DVI-fondsen aanbieden, en merkt bij de klanten een toenemende interesse daarvoor.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content