Groen hekelt subsidiëring regionale luchthavens

©Photo News

Groen stelde gisteren de Vlaamse subsidiëring van de luchthavens van Deurne en Oostende nog eens ter discussie. De groenen gaan er vanuit dat Europa deze staatssteun zal verbieden.

Groen-fractieleider Björn Rzoska zwaaide gisteren in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement met een voorlopig advies van Europa, waaruit moet blijken dat de Europese Commissie twijfels heeft bij de steun van de Vlaamse overheid aan de privépartners in de regionale luchthavens van Oostende-Brugge en Antwerpen.

'Ik zie dat de Vlaamse regering beschikt over een schrijven, een e-mail van de directeur-generaal Mededinging van 9 september 2014', zei Rzoska na inzage van het dossier. 'Daarin worden serieuze twijfels geuit over de steun van de Vlaamse overheid in de richting van de privépartner in de financiële constructie.'

Die privépartner is Egis, dat instaat voor de uitbating in het kader van de zogenaamde LOM-LEM-beheersvorm. De overheid zorgt met de LOM, of luchthavenontwikkelingsmaatschappij, voor de basisinfrastructuur van de luchthavens. Egis staat als LEM, of luchthavenexploitatiemaatschappij, in voor de exploitatie. De nieuwe beheersvorm ging eind vorige maand van start.

'De prenotificatie inzake staatssteun, die werd ingediend in september 2013, resulteerde niet in een formele uitspraak van de Europese Commissie', zei minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De LOM en de LEM besloten daarom alvast op te starten. Weyts beschouwt de bewuste mail niet als een hinderpaal. 'In die e-mail stond gewoon een eerste inschatting dat het LOM-LEM-dossier staatssteun inhoudt. Dat wil nog niet zeggen dat het niet mogelijk is. De vraag is gewoon of die staatssteun verenigbaar is met de Europese regelgeving.'

'Eigenlijk bent u niet geïnteresseerd in het standpunt van Europa', besloot Rzoska. 'Er is een zeer duidelijk oranje, zelfs bijna rood knipperlicht.' Minister Weyts was niet onder de indruk. 'We weten niet wat de uitspraak zal zijn of wanneer die zal vallen. Je kunt niet bij de pakken blijven zitten', repliceerde de minister.

De Europese commissaris voor Mededinging, de Deense Margrethe Vestager, wilde gisteren niet reageren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content