Grootste beursgang In Nederland sinds 2015

Adyen, de snelgroeiende expert in elektronische betalingen, trekt vandaag naar de beurs van Amsterdam. Het is voor Nederland de grootste beursgang sinds de herlancering van ABN AMRO in 2015. Bestaande aandeelhouders verkopen voor bijna 1 miljard euro aandelen. Tegen een introductieprijs van 240 euro per aandeel, krijgt Adyen een waardering van 7,3 miljard.

Adyen handelt wereldwijd elektronische transacties af. Tot zijn klanten behoren giganten als Facebook, Uber en eBay. Adyen is de kleinere rivaal van het Amerikaanse Paypal. Alle 750 werknemers van Adyen - van de CEO tot de koffiedame - worden rijker van de beursgang omdat iedereen er opties heeft, bericht Het Financieele Dagblad.

Waarom is de Amsterdamse IPO-markt zoveel florissanter dan die van Brussel? 'In Nederland zijn er meer investeringsfondsen', zegt een Nederlandse aandelenspecialist. 'Die partijen trekken vaak na een bepaalde tijd naar de beurs om zelf uit het bedrijf te kunnen stappen.' Bij Adyen cashen onder meer Temasek, Iconic en Index Ventures.

'In België zijn meer bedrijven in handen van families. Zij vinden een beursgang als financieringsbron momenteel minder nuttig. Ze kunnen goedkoop lenen bij de banken.' Verder wijst hij erop dat de verhandelbaarheid in Brussel een pak minder is. 'Belgen zijn meer buy & hold-beleggers', weet de expert.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content