Grotere antilichamen moeten betere medicijnen vinden

Het biotechbedrijf Confo Therapeutics werkt voortaan met grotere structuren van antistoffen om geneesmiddelen te ontwikkelen. De zogenaamde megabodies zijn een uitvinding van professor Jan Steyaert, die mee aan de wieg stond van Ablynx.

Confo Therapeutics, een spin-off van de VUB, maakt al zogenaamde 'confobodies', of eiwitten van kameelachtigen, om ziektes te behandelen. De antilichamen werken als schakelaars die molecules in het lichaam aan- en uitzetten om een ziekte af te blokken. Voortaan gebruikt Confo Therapeutics ook megabodies waardoor het sneller een geneesmiddel kan ontwikkelen. 'Die megabodies zijn grotere structuren van eiwitten die we beter kunnen zien onder de microscoop. Zo weten we sneller of ze werken en kunnen we meteen ook betere molecules ontwerpen om in te zetten tegen ziekten', zegt CEO Cedric Ververken.

De megabodies zijn een uitvinding van Jan Steyaert, professor aan de VUB en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Hij gebruikt sinds kort een microscoop die de atomen van de eiwitten duidelijk in kaart brengt. Met die speciale microscoop kunnen de structuren van de eiwitten aangepast worden, waardoor hij de grotere structuren kon maken.

Steyaert stond eerder al aan de wieg van Ablynx, het biotechbedrijf dat vorig jaar werd overgenomen door de Franse farmareus Sanofi. Ablynx werkt ook met antilichamen van kamelen, maar zij noemen het nanobodies. Ze zijn kleiner dan traditionele antilichamen, waardoor ze beter geschikt zijn om ziektes aan te pakken. Ook de confobodies van Confo Therapeutics werden ontdekt in de laboratoria van Steyaert. Confo Therapeutics sloot een exclusieve overeenkomst met het VIB om de megabodies te gebruiken. Zo kan geen enkel ander biotechbedrijf er een beroep op doen.

Onderzoek aan de universiteit van Cambridge bewees onlangs de relevantie van de megabodies. Dankzij de antilichamen konden de onderzoekers achterhalen waar de geneesmiddelen Valium en Xanax zich binden aan de receptoren in het lichaam. Door dit inzicht kunnen de molecules van de geneesmiddelen worden bijgestuurd, zodat vervelende bijwerkingen worden weggewerkt. Dat verscheen onlangs in het wetenschapsblad Nature. 'Na die publicatie zullen meer bedrijven interesse hebben in de megabodies. Daarom sloten wij een exclusief contract af, wat ons een competitief voordeel geeft', zegt Ververken.

Confo Therapeutics doet onder andere onderzoek naar fibrose in de longen en in de lever. Ten vroegste over tien jaar zal een geneesmiddel op de markt komen.

Het biotechbedrijf verzamelde vorig jaar 6,7 miljoen euro en wil in de komende maanden nog eens 10 tot 14 miljoen euro ophalen bij investeerders. Hiermee zou het voldoende middelen moeten hebben tot eind 2020.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect