Hamas-militanten bestoken Israël opnieuw met rakettenregen

De radicale Palestijnse beweging Hamas heeft gisteren ruim 80 raketten afgevuurd op Israël, als vergelding voor een dodelijke Israëlische undercoveractie in de Gazastrook.

Het Israëlisch-Palestijnse conflict dreigt weer eens te ontsporen. Vanuit de Gazastrook heeft de radicaal-islamitische beweging Hamas gisteren ruim 80 raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Daarbij raakte zeker een Israëlische man zwaargewond toen een bus getroffen werd. Het Israëlische leger wist het gros van de mortieraanvallen onschadelijk te maken, en vuurde zelf raketten af op militaire doelwitten van Hamas.

Hamas had zondagavond al 17 raketten afgevuurd als vergelding voor een mislukte Israëlische undercoveroperatie eerder op de dag. Een geheime poging om inlichtingen te verzamelen draaide uit op een gevecht waarbij een Hamas-commandant, zes andere Palestijnen en een Israëlische kolonel om het leven kwamen.

Sinds Hamas in 2007 de macht over de Gazastrook veroverde op de meer gematigde Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, vocht het al drie oorlogen uit met Israël. Sinds dit voorjaar is het weer erg onrustig in de Gazastrook. De 80ste verjaardag van de oprichting van Israël leidt al maanden tot Palestijnse protesten, waarbij de grensmuur geregeld bestormd wordt. Zo'n 220 Palestijnen zijn al neergeschoten.

De regionale mogendheden Egypte en Qatar proberen, met steun van de Verenigd Naties, een wapenstilstand te onderhandelen. Die moet ook de economische blokkade van de Gazastrook verzachten. Volgens Hamas heeft Israël die gesprekken zondag ondermijnd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu keerde gisteren vervroegd terug uit Parijs, waar hij de herdenkingen bijwoonde voor het einde van WO I.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect