Helft minder plastic wegwerpzakjes tegen 2019

Tegen 2019 moeten winkels hun klanten de helft minder plastic wegwerpzakjes meegeven, of die zakjes altijd laten betalen. Het laatste protest tegen die regel is gisteren verdwenen.

De Europese Commissie trok gisteren haar protest in tegen plannen om de strijd tegen flinterdunne plastic winkelzakjes op te voeren. Tegen 2019 zullen Europeanen nog gemiddeld 90 wegwerpzakjes per jaar mogen gebruiken. Dat is de helft minder dan in 2010. Tegen 2025 moet dat verder dalen naar 40 zakjes per persoon.

Hoe de Belgische of de Vlaamse regering dat doel haalt, mag ze zelf beslissen. Als ze beslist dat doel niet na te streven, wat een optie is in de richtlijn, moet ze vanaf 2018 alle wegwerpzakjes betalend maken of er belastingen op heffen. Nu is dat doorgaans al het geval in grote supermarkten, maar niet bij kruideniers en groente- en fruithandelaars. In de EU scoren Polen en Portugal zeer slecht wat plastic zakjes betreft: jaarlijks worden er 466 per inwoner verbruikt. In Denemarken en Finland is dat slechts 90.

Wegwerptasjes vormen een milieuprobleem omdat ze vaak op straat blijven slingeren, in de riolen raken en uiteindelijk in de zee belanden en er het ecoysteem verstoren. 80 procent van de milieuvervuiling in zee bestaat uit plastic. Rond de kust van het Verenigd Koninkrijk wordt bijvoorbeeld om de 23 meter een plastic zak gevonden.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect