Hoe moet het verder?

©RV DOC

Wie denkt dat de fiscus dit jaar nog een meevaller van 700 miljoen euro krijgt, vergist zich. Verwacht vooral lange processen, aanhoudende druk op faire belastingen en wat Belgische imagoschade.

De federale regering had gisteren nog niet beslist of ze in beroep gaat tegen de beslissing van de Europese Commissie. Maar zelfs als ze beroep aantekent, is ze verplicht snel een plan op te maken om de 700 miljoen euro aan niet-betaalde belastingen terug te vorderen bij de 35 bedrijven in kwestie. Die zullen zo goed als zeker niet op eenvoudig verzoek betalen. De kans bestaat dat ze rechtszaken aanspannen.

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) stelde gisteren dat de gevolgen voor de bedrijven groot kunnen zijn en dat de terugvordering een complexe zaak wordt. Fiscaal advocaten wijzen erop dat bedrijven die een overwinstruling afsloten vaak andere fiscale voordelen moesten laten liggen, wat een correcte inschatting van de geleden schade lastig maakt. Van Overtveldt hoopt over de invordering te kunnen onderhandelen met de Europese Commissie.

Voor het investeringsklimaat in België en Europa is de uitspraak van de Commissie geen goede zaak, aldus advocaat Werner Heyvaert, de ondervoorzitter van het fiscaal comité bij de Belgisch-Amerikaanse kamer van koophandel AmCham. 'In de Verenigde Staten kunnen ze hier echt niet mee lachen. Je moet weten dat Amerikaanse bedrijven de belastingen die ze in het buitenland betalen, mogen aftrekken van de belastingen die ze in de VS verschuldigd zijn op hun wereldwijde winst.'

'De vraag wordt dus of de bedragen die de Commissie nu door België wil laten invorderen, in de VS mogen worden afgetrokken als in het buitenland betaalde belastingen', zegt Heyvaert. 'Bovendien heeft de Amerikaanse overheid dubbelbelastingverdragen met Europese landen onderhandeld, waarin een evenwicht zit. De Commissie, die daarover nooit met de VS heeft onderhandeld, doorbreekt met haar beslissingen over staatssteun dat evenwicht.'

De Commissie zelf ziet in de zaak een momentum om te volharden in haar strijd voor fairdere belastingen. Europees commissaris Margrethe Vestager vernietigde eerder al fiscale deals tussen de Luxemburgse fiscus en Fiat en tussen de Nederlandse fiscus en Starbucks. De komende maanden beslist ze over Apple in Ierland en Amazon in Luxemburg.

Voorts plant de Commissie wetgevende voorstellen om de belastbare winst van bedrijven in de EU overal op dezelfde manier te berekenen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content