Horeca vreest impact onlinekritiek

©Luc Daniels/Hollandse Hoogte

Steeds meer hotels en restaurants worstelen met het groeiende succes en bereik van recensiewebsites als Tripadvisor.com. Hoe ga je om met onlinekritiek? Wij vroegen het aan enkele experts.

'Bijna de helft van alle horecaondernemers vreest dat negatieve commentaren op het internet een nefaste invloed hebben op hun zaak. Terecht, want één negatieve opmer- king kan bij een zoekopdracht meteen naar boven komen.' Het licht paniekerige persbericht dat het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) gisteren uitstuurde, illustreert perfect de aanzwellende internetangst bij veel ondernemers.

Sinds sites als Booking.com, Zoover.be en Tripadvisor.com hun opgang maakten, kan iedereen commentaren achterlaten over hun ervaringen in hotels, B&B's en restaurants. En dat baart de uitbaters zorgen. 'Die commentaren kunnen ons jarenlang achtervolgen', meldde Horeca Brussel vorig jaar in een aanklacht.

Maar wat doe je eraan?

Panikeer niet

'Uitbaters schrikken als ze digitale kritiek lezen, maar het is gewoon een logische verplaatsing van commentaar die vroeger op feestjes of onder vrienden circuleerde', nuanceert de Maagt. 'Het grootste deel van de onlinerecensies, zo'n 75 procent, is trouwens positief.'

Wees dankbaar

'NSZ gaat volledig de mist in door de commentaren af te doen als vervelend, terwijl het juist waardevolle feedback is', benadrukt Vermoesen. De Maagt en Van Belleghem bevestigen die stelling: 'Iemand die de tijd neemt om negatieve commentaar te schrijven, geeft u niet alleen een kostbare blik op hoe mensen uw onderneming ervaren, ze geven u ook de kans om problemen aan te pakken. Als de klant ontevreden was, kon hij ook gewoon nooit meer terugkomen.'

Reageer

De drie experts zijn het er roerend over eens: een negatieve commentaar is een opportuniteit. 'Op sociale media en sites als Tripadvisor kan je gemakkelijk op berichten reageren. Laat bij negatieve commentaar weten dat je de feedback apprecieert, verontschuldig je of laat weten dat je er aan werkt', adviseren de experts. Vermijd daarbij altijd een standaardantwoord, agressieve toon en hou het bij één reactie. Zo wordt een welles-nietesspel vermeden.

Geef klanten een duwtje

'Vraag tevreden klanten gerust om een positief bericht te posten op het internet', adviseren de experts. De mogelijkheden zijn legio: geef kaartjes mee met de URL van websites als Tripadvisor of Zoover, plak zichtbaar een sticker op de ramen van uw café, restaurant of hotel, of hang positieve commentaren op aan de balie om klanten te inspireren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content