'Ik heb de indruk dat het dal bereikt is'

CEO Françoise Chombar: 'Melexis merkt de impact van de economische onzekerheid pas na enkele maanden.' ©BELGAIMAGE

De chipproducent Melexis, een belangrijke toeleverancier voor de auto-industrie, is voorzichtig over het komende kwartaal. Maar CEO Françoise Chombar is optimistisch en ziet beterschap.

Melexis, de Belgische chipproducent waarvan in elke auto gemiddeld elf chips zitten, blies gisteren voor zijn algemene vergadering verzamelen op een opmerkelijke locatie: het Sheraton-hotel aan de luchthaven van Zaventem. 'Goed bereikbaar met de trein', motiveerde de belangrijke toeleverancier van de auto-industrie zijn keuze. Ongeveer de helft van de 25 aanwezige aandeelhouders kwam met de trein. Ook CEO Françoise Chombar.

De topvrouw moest tekst en uitleg komen geven over de sombere handelsupdate die de chipproducent voorbeurs verstuurde. De Amerikaans-Chinese handelsspanningen kleurden de resultaten van het eerste kwartaal en drukken de prognoses voor het komende kwartaal.

In het afgelopen kwartaal ging de omzet tegenover vorig jaar 16 procent achteruit, naar 116,5 miljoen euro. Ook de brutomarge stond onder druk. In het eerste kwartaal van 2018 bedroeg die nog 45,3 procent, nu 40,1 procent.

De prognoses voor het tweede kwartaal lagen ook onder de verwachtingen van de analisten. Melexis gaat uit van een omzet tussen 117 en 123 miljoen euro, analisten hadden op 125 miljoen euro gerekend.

In een helder exposé gaf Chombar aan waar het schoentje wringt. Melexis voelt het 'zweepeffect' dat door de hele toeleveringsketen van autofabrikanten trekt. Dat begrip houdt in dat economische onzekerheid zich geleidelijk, maar steeds sterker door de logistieke keten verplaatst. 'Bij berichten over een handelsoorlog of economische onzekerheid worden mensen meteen voorzichtiger in de aanschaf van goederen die langer meegaan, zoals auto's', begon voorzitter Roland Dûchatelet.

'Een garagist zal de economische onzekerheid, en de aarzeling bij de consument, meteen merken', vervolgde Chombar. 'Maar wij merken de impact van de economische onzekerheid pas na enkele maanden.' Dat verklaart waarom het tarievenopbod dat eind vorig jaar begon, nu nog doorwerkt in de cijfers.

Ook de lager dan verwachte omzetprognoses voor het tweede kwartaal vloeien voort uit dat zweepeffect. Afnemers verbruiken eerst hun voorraden en wachten om nieuwe bestellingen te plaatsen. Toch ziet Chombar stilaan beterschap. 'Ik heb de indruk dat het dal bereikt is. We zien een zeer voorzichtige betering', liet ze zich ontvallen.

Melexis blijft ondanks de onzekerheid 'zwaar voort investeren' om meteen te kunnen reageren als de markt weer aantrekt. De chipproducent spendeerde in het eerste kwartaal 17 procent van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling.

De vragen van aandeelhouders gingen vooral over de verschillende markten waarin Melexis actief is en de verkoopstrategie. Een aandeelhouder merkte op dat België niet opduikt in de lijst van belangrijkste Europese markten, ondanks de aanwezigheid van Audi in Vorst en Volvo in Gent.

Melexis levert nooit direct aan autofabrikanten, met uitzondering van de elektrischewagenfabrikant Tesla, zei Chombar. 'Audi Vorst en Volvo Gent zijn assemblagefabrieken, die hun onderdelen bij spelers zoals Continental of Bosch halen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect