'In Balen breken we productierecords'

De zinksmelter van Nyrstar in Balen zal dit jaar zijn productiedoelstelling overschrijden. 'We zijn records aan het breken', zegt een arbeider/vakbondsman.

Door de financiële miserie bij Nyr- star heerst de indruk dat de Bel- gische zinkgroep ook operationeel een 'zinkend' schip is. Dat is niet zo. De zes smelters, die de zinkconcentraten uit de mijnen in zinkmetaal omzetten, boekten in de eerste negen maanden 145 miljoen euro brutobedrijfswinst. Dat is meer dan de totale ebitda (bedrijfskasstroom), die afklokte op 134 miljoen. De bijdrage van de zinksmelters lag wel 17 miljoen euro lager dan het jaar voordien. Dat was te wijten aan cyclische factoren: de zwakkere dollar, de hogere energieprijzen en de lagere verwerkingslonen, de jaarlijks vastgestelde tarieven die de smelters van de mijnbouwers krijgen voor het verwerken van de concentraten. Gelukkig werd dat gecompen- seerd door een hoger zinkprijs en een hogere productie in de zinksmelters.

Balen/Overpelt, Budel, Auby, Hobart en Clarksville produceerden net geen 800.000 ton zinkmetaal. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar en in lijn met de prognose van 1,1 miljoen ton voor het volledige jaar. In Balen steeg de productie met 14 procent, in het Nederlandse Budel met 4 procent en in het Australische Hobart met 10 procent.

'In Balen zitten we dit jaar boven onze productiedoelstellingen van 270.000 ton', zegt Nyrstar-werknemer en ABVV-vakbondsvertegenwoordiger Benny Stevens. 'We breken records. Afgelopen twee jaar is hier onder impuls van topman Hilmar Rode - die het belang van de smelteractiviteiten goed begreep - fors geïnvesteerd. Onder zijn voorganger Roland Junck, die veel mijnen kocht, moesten we nog besparen. Nu draaien we beter dan ooit. Met dank aan de goed boerende economie'. Zink beschermt onder meer tegen corrosie en zit in legeringen en batterijen. Het vindt zijn afzet in de auto-, staal-, bouw- en verfsector.

De Nyrstar-directie wil in Balen wel 120 van de 600 jobs schrappen. De herstructurering loopt. Volgens Stevens zal het aantal ontslagen lager liggen. 'De fabriek met minder mensen op dezelfde manier laten draaien is niet haalbaar. Daarvoor zijn investeringen nodig. Maar Rode heeft het geld niet om meer te automatiseren en te investeren in grotere silo's, betere controle- kamers en transportbanden. Hij moet eerst zijn torenhoge schuldenberg afbetalen.'

Tegen september moet Rode een obligatie van 340 miljoen euro aflossen. Als dat niet lukt, is de kans groot dat Nyrstar failliet is. Stevens: 'De mensen zijn ongerust. Maar we werken voort. We kunnen er niets aan doen. De schulden zijn veroorzaakt door de slechte mijninvesteringen van een vroegere CEO die met een gouden parachute is vertrokken.'

Fortuinen

Ex-Nyrstar-topman Junck investeerde fortuinen in weinig rendabele mijnen. Daar blijven er nog vier van over. Ze produceerden dit jaar 107.000 ton ertsconcentraten, een vijfde meer dan het jaar voordien. Maar de bijdrage tot de brutobedrijfswinst zakte met 5 miljoen euro naar 27 miljoen euro als gevolg van doorstartproblemen en hogere operationele kosten.

Gelooft Stevens in de toekomst van het Australische Port Pirie, waar Rode een oude loodsmelter omvormde tot een supermoderne zinksmelter? 'Ik heb er vertrouwen in.' Port Pirie moet de winstmachine van de groep worden. Dit jaar zal hij volgens Rode 40 miljoen en de volgende twee jaar 100 en 130 miljoen euro bijdragen tot de brutowinst. 'We hebben nog een jaar', zegt Stevens.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect