Innovatiefonds chemie krijgt vers geld

Vijf nieuwe partijen stappen in Innovation Fund, het investeringsfonds van Essencia, de koepel van de chemiesector. Het fonds beschikt nu over bijna 30 miljoen euro kapitaal.

Innovation Fund heeft zijn kapitaal onlangs met 8,4 miljoen euro opgetrokken. Vijf nieuwe partijen kwamen bij die kapitaalronde aan boord: de producent van was- en reinigingsmiddelen Christeyns, de rubberspecialist Hutchinson (Total), de universiteiten van Antwerpen en Gent en de Vlaamse overheid (via de investeringsmaatschappij PMV). Enkele bestaande aandeelhouders - waaronder de chemiereus Solvay - legden eveneens geld op tafel.

Innovation Fund werd drie jaar geleden opgericht en is het geesteskind van François Cornelis, de voormalige CEO van Petrofina en ex-vicevoorzitter van de Franse oliereus Total. Het fonds kreeg bij de start 13 miljoen euro kapitaal mee. Dat werd snel verhoogd tot 20 miljoen, en nu tot 28 miljoen.

De financiële middelen van het fonds komen van industriële bedrijven, privé-investeerders (de familie Solvay en Daniel Janssen), de KU Leuven en publieke investeerders als SRIW en FPIM. Bij de financiers van het eerste uur zijn Solvay, Total, BASF, Sioen en Recticel, maar ook Soudal, Carmeuse en Domo.

Het doel van het fonds is startende chemiebedrijven in ons land financieren en ondernemers kapitaal verschaffen dat nodig is om een bedrijf op te starten of een innovatieve technologie verder uit te werken. Het fonds legt zich toe op projecten in procesinnovatie, biochemie, cosmetica, recyclage en nieuwe materialen.

Innovation Fund heeft intussen 14 bedrijven in portefeuille, waaronder de microchipproducent PharmaFluidics, Trendminer (de 'Google van de industrie') en Proceedix, dat software ontwikkelt om controles op industriële sites te digitaliseren. Het fonds zit ook in het kapitaal van de Leuvense start-up REIN4CED, die een nieuw materiaal ontwikkelde dat koolstofvezels en flinterdunne staalvezels combineert en bijzonder stevig is.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect