Internationale ondernemers poetsen negatief imago België op

In een open brief stellen de vertegenwoordigers van 13 internationale kamers van koophandel in ons land dat België aantrekkelijk blijft om te investeren en om zaken te doen.

In de open brief reageren de vertegenwoordigers van het internationale zakenleven in ons land op het negatieve imago dat België in de buitenlandse media kreeg. In de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs noemden die België een falende staat en schilderden ze Brussel af als de jihadihoofdstad van Europa.

'Als vertegenwoordigers van de internationale zakengemeenschap, die in België werk biedt aan 700.000 werknemers, beklemtonen we dat, statistisch gezien, België een van de veiligste landen ter wereld is', klinkt het in de open brief. 'België blijft een aantrekkelijke plaats om te investeren, een veilig land om zaken te doen en een geweldige plek om te wonen', luidt het.

De open brief is opgesteld door 13 internationale kamers van koophandel. Dat zijn privéorganisaties van bedrijven die zich in het bijzonder toeleggen op aspecten van het internationaal ondernemen en die gewoonlijk geografisch zijn georganiseerd. De 13 kamers van koophandel vertegenwoordigen samen zowat 1.000 bedrijven.

De ondertekenaars van de open brief zijn onder meer Bekaert-voorzitter Bert De Graeve voor de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Rusland en Wit-Rusland, professor Gilbert Declerck van Imec als voorzitter van de Belgisch-Japanse Kamer van Koophandel, advocaat Bernard Dewit als voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel, en de Italiaanse zakenman Fabio Morvilli van de holding Polcevera als voorzitter van de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel.

In de open brief wijzen ze erop dat België een goed opgeleide en meertalige beroepsbevolking heeft, over uitstekende universiteiten en onderzoekscentra beschikt, een goede gezondheidszorg verzekert en tal van culturele en culinaire mogelijkheden biedt. Ze stippen ook aan dat België een open en internationaal georiënteerde economie heeft. 'Dat maakt van België een ideale omgeving om doeltreffend zaken te doen', klinkt het.

Over het fiscale klimaat zegt de open brief niets. Ook de rechtsonzekerheid, die gecreëerd werd doordat de Europese Commissie onlangs de Belgische rulings voor overwinst als 'ongeoorloofde staatssteun' veroordeelde, komt niet aan bod. Nogal wat internationaal opererende bedrijven maakten van dat gunstsysteem gebruik en moeten wellicht extra belastingen betalen.

Lees de open brief op ww.tijd.be/opinie

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content