Janssen boort als eerste naar aardwarmte

De site van Janssen Pharmaceutica in Beerse schakelt over op geothermie.

Janssen Pharmaceutica investeert 40 miljoen euro in geothermie, zodat het diepe aardwarmte kan gebruiken voor de verwarming én de koeling van zijn gebouwen in Beerse.

Een aantal bedrijven wagen de overstap naar geothermie. In ons land is .Janssen Pharmaceutica het eerste bedrijf dat investeert in die groene energiebron. De farmagroep zal 2,4 km diep boren om aardwarmte te ontginnen. Het project vergt een investering van 40 miljoen euro. Zo'n 7,5 miljoen euro daarvan komt van overheidssteun. Janssen Pharmaceutica kreeg 4 miljoen euro van het Vlaamse Energie Agentschap en nog eens 2 miljoen euro van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling stopte 1,5 miljoen euro toe.

Janssen gaat er prat op dat dankzij geothermie zijn energiekosten zullen dalen. Met aardwarmte kunnen de gebouwen niet alleen worden verwarmd, maar ook gekoeld. Bovendien zal het farmaconcern zijn CO2-uitstoot tot 30 procent kunnen doen dalen.

Janssen, bekend van geneesmiddelen zoals Daktarin en Imodium, telt 4.800 werknemers in België, verspreid over vijf vestigingen. De site in Beerse is de grootste. De onderzoeksactiviteiten naar nieuwe geneesmiddelen zijn er ondergebracht, net als twee farmafabrieken. Eerder dit jaar meldde Janssen dat het in Beerse een nieuw labogebouw neerzet, dat operationeel zal zijn in 2020. Daar komen nog eens 250 medewerkers bij.

De werken voor aardwarmte starten in Beerse na de zomer. Er moet eerst worden geboord, maar er komt nadien ook een nieuw energiegebouw en er moet een warmtenet worden aangelegd. 'We werken al vele jaren aan een ambitieus plan om aardwarmte aan te wenden voor onze site. Onze energiebehoefte is groot en aardwarmte is de perfecte oplossing. Aardwarmte is een groene en hernieuwbare energie. Ze is bovendien onuitputtelijk, veroorzaakt geen overlast en is stabiel in prijs', zegt CEO Stef Heylen.

Janssen Pharmaceutica is ook het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de Vlaamse garantieregeling voor diepe aardwarmte. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD): 'Boren in de diepe ondergrond houdt risico's in. Met de garantieregeling willen we bedrijven over de streep trekken. Als ze het op voorhand geschatte vermogen niet halen, kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling door de betaling van een premie. Hopelijk kunnen onze garantieregeling en het goede voorbeeld van Janssen Pharmaceutica mee de doorbraak betekenen van diepe aardwarmte in een groot deel van Vlaanderen.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect