'Japanse Steve Jobs' verzamelt 93 miljard voor techdeals

Masayoshi Son. ©© epa

Het Japanse telecom- en internetbedrijf Softbank heeft met Vision Fund 's werelds grootste investeringsfonds opgericht. Het heeft al 93 miljard dollar op de bankrekening staan.

Het kapitaal dat Softbank voor zijn nieuwe techfonds ophaalde, komt onder meer van de elektronicagroep Apple, de chipreus Qualcomm, de computeronderdelenfabrikant Foxconn , het technologiebedrijf Sharp en de Verenigde Arabische Emiraten. De grootste investeerder is Saoedi-Arabië, met een inleg van 45 miljard dollar. Het minimumbedrag om in te stappen bedraagt 100 miljoen dollar (98 miljoen euro).

Het fonds richt zich op techbedrijven die onder meer actief zijn in artificiële intelligentie, robotica en cloudtechnologie. Aanvankelijk was enkel sprake van investeringen in start-ups en nieuwe technologieën, maar Softbank mikt nu ook op minderheids- of meerderheidsbelangen in 'gevestigde miljardenbedrijven die groeikapitaal nodig hebben'.

Het fonds, waarin tegen eind dit jaar 100 miljard dollar moet zitten, zal gebaseerd zijn in Londen. De helft van zijn middelen zal het in de Verenigde Staten investeren en zo 50.000 jobs creëren, beloofde Softbank-oprichter Masayoshi Son enkele maanden geleden aan Donald Trump. Son speelde in op de strategie van de Amerikaanse president om industriële tewerkstelling weer naar de VS te verhuizen.

Son is de rijkste man van Japan, met een geschat vermogen van 20,4 miljard dollar. Hij wordt wel eens 'de Japanse Steve Jobs' genoemd wegens zijn kleurrijke managementstijl en zijn vriendschap met de inmiddels overleden Apple-oprichter.

Investeringsfondsen zitten op tonnen cash die ze nog niet aan het werk hebben gezet. Volgens het onderzoeksbureau Prequin hadden ze eind vorig jaar wereldwijd 820 miljard dollar op de rekening staan, tegenover 755 miljard het jaar voordien. Durfkapitalisten, die kleinere investeringen doen, hadden eind 2016 zo'n 142 miljard dollar op de bank staan.

Dat er zoveel cash aan de zijlijn staat, toont aan dat het voor investeerders steeds moeilijker wordt opportuniteiten te vinden die aan hun specialisatie of criteria beantwoorden.

Gesponsorde inhoud

Partner content