Joris Ide gaat met verkoop Coucke en Balcaen achterna

Ergon en Joris Ide verkopen de West-Vlaamse staalpanelenspecialist Joris Ide aan het Ierse Kingspan voor 350 miljoen euro. Net als Marc Coucke en Filip Balcaen herinvesteert Ide een deel van het geld in de overnemer.

Kingspan tekende maandagavond de overname die De Tijd vorig weekend al bekendmaakte. De Ierse bouwmaterialen- en isolatiegroep waardeert Joris Ide - inclusief zo'n 90 miljoen schulden - op 350 miljoen euro. Dat komt overeen met bijna tien keer de 'genormaliseerde' operationele kasstroom van de West-Vlaamse groep over het boekjaar 2014 (36 à 37 miljoen euro).

Opmerkelijk is dat Ide, net als Marc Coucke (Omega Pharma) en Filip Balcaen (vinylgroep IVC), eveneens herinvesteert in zijn overnemer. Er is een klein verschil: Ide wordt volledig in cash betaald en koopt vervolgens Kingspan-aandelen, terwijl Coucke en Balcaen meteen cash én aandelen kregen. Ide wordt ook geen bestuurder bij zijn overnemer, de andere twee wel.

De West-Vlaamse ondernemer strijkt via de transactie voor zijn 40 procent - na aftrek van de schulden - zo'n 104 miljoen euro op. Bijna de helft investeert hij in Kingspan-aandelen. Hij krijgt een participatie van 1,76 procent in de Ierse bouwmaterialengroep.

Meerderheidsaandeelhouder Ergon Capital krijgt zo'n 156 miljoen euro op de bankrekening. Ergon zou nagenoeg twee keer zijn eigen inleg van in 2007 terugverdienen. Het fonds bezat 60 procent van Joris Ide Group en timmerde sinds vorige zomer met Lazard en Baker McKenzie aan zijn exit. Kingspan kwam snel opdraven en was de enige partij waarmee het Frère-fonds en Joris Ide onderhandelden.

Tijdens de passage van Ergon heeft Joris Ide enkele moeilijke jaren gekend. Vooral in 2010 en 2011 zaten de marges onder druk. Maar de omzet bleef standhouden, doordat het bedrijf de stijging van de staalprijzen kon doorrekenen, hogere volumes draaide (via nieuwe productielijnen), twee overnames realiseerde en zich ging specialiseren in hoogwaardigere isolatie-oplossingen voor de bouwsector. Toen Ergon in 2007 instapte, bedroeg de omzet van Joris Ide 275 miljoen euro. Zeven jaar later is dat 465 miljoen. Het aantal werknemers verdubbelde tot 1.100. Kingspan legt dankzij de overname de hand op een leidende Europese speler in staalpanelen en -constructies. Joris Ide is marktleider in de Benelux en in Frankrijk.

Wat zal Ergon met het geld aanvangen? Een uitkering aan zijn aandeelhouders - de beursgenoteerde holding GBL (families Frère en Desmarais) en Parcom Ventures (ING) - zou logisch zijn. Enkele weken geleden keerde het investeringsfonds via een kapitaalvermindering 85,2 miljoen uit aan beide aandeelhouders na zijn exit uit de producent van aluminiumprofielen Corialis (ex-Aliplast).

Met Joris Ide vergroot Kingspan zijn aanwezigheid in ons land en continentaal Europa aanzienlijk. België is geen onbekend terrein voor de Ierse groep die gespecialiseerd is in bouwmaterialen en isolatie. Ze is al aanwezig in Olen (Kingspan Unidek), Grobbendonk, Harelbeke (Isocab) en Leuze-en-Hainaut (Kingspan Door Components). Kingspan, goed voor een beurswaarde van 2,6 miljard euro, boekte in 2013 een groepsomzet van 1,8 miljard euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 163 miljoen euro.

Is de overnamehonger van Kingspan in België daarmee gestild? De Ierse groep deed enkele jaren geleden een riant - maar niet bindend - overnamevoorstel voor de isolatiedivisie van Recticel. De schuimrubberproducent sloeg dat toen af.

Het belang in Kingspan is lang niet de enige investering van Joris Ide. De jongste jaren stopte hij ook geld in de luxebusiness. Ide is voorts actief in kunststof (buizen, riolerings- en isolatiematerialen) en in putdeksels. De familie Ide bezit ook een grand-crudomein in Saint-Émilion.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect