Justitiewaakhond vraagt om afkoopwet beter te maken

©BELGA

Dat burgers via een minnelijke schikking een proces kunnen voorkomen, is zinvol, zegt de Hoge Raad voor de Justitie. Maar de regering moet enkele gaten in de wet dichten.

Mag een burger of een bedrijf een proces 'afkopen' met een minnelijke schikking? De vraag leidt tot een felle discussie nu het Brussels parket met de financiële groep HSBC onderhandelt. In 2010 bleek dat HSBC in Panama en de Britse Maagdeneilanden schermvennootschappen had opgezet om de rekeningen van duizenden klanten te verbergen. Met het Franse gerecht schikte HSBC de zaak voor 300 miljoen euro, maar in ons land zou het om meer geld gaan.

Sp.a-voorzitter John Crombez, vindt het afkopen van een proces geen goed idee. Gisteren zei hij nog eens dat de afkoopwet moet verdwijnen, terwijl de regering die net ruimer probeert te maken. De zaak HSBC moet voor de rechter komen, vindt Crombez.

De afkoopwet heeft het vertrouwen van de burger in Justitie geen goed gedaan, erkent de Hoge Raad van Justitie nu in een advies aan de regering. Volgens de justitiewaakhond komt dat vooral door de snelheid waarmee de wet in 2011 is ontstaan. 'Er zijn twee kampen', zegt Christian Denoyelle van de Hoge Raad, 'Voor en tegen, terwijl er veel meer nuances zijn.'

De minnelijke schikking is wel degelijk zinvol, zegt de justitiewaakhond in zijn advies. Dat de regering de mogelijkheid om een proces af te kopen nog ruimer maakt, vindt hij een goed idee. 'De capaciteit van de politie en de justitie en de complexiteit van het strafprocesrecht laten niet steeds toe alle dossiers tijdelijk af te handelen', staat in het rapport. Een bekend voorbeeld is de KB Lux-affaire, waarover geen uitspraak is geveld.

Toch moet het wantrouwen van de burgers ernstig worden genomen, vindt de justitiewaakhond. Daarom adviseert hij het parlement het wetsontwerp over de ruimere minnelijke schikking beter te maken.

Zo moet de partij die een minnelijke schikking aanvaardt eerst de geldsom betalen voor de rechter de schikking bekrachtigt. De rechter die over de schikking oordeelt, moet uitleggen waarom een minnelijke schikking kan en hij moet dat in een openbare zitting doen. Hoger beroep tegen de uitspraak moet worden uitgesloten.

Voorts wil de justitiewaakhond voorkomen dat de onderhandelingen over een minnelijke schikking worden gebruikt om tijd te rekken, zodat het proces zou verjaren. Daarom moeten de verjaringstermijnen worden geschorst zodra de onderhandelingen starten.

'Als de minnelijke schikking gepast wordt ingezet en er een controle door een rechter is, dan is het best een goed instrument', besluit Denoyelle.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect