Karaattaks geschenk voor staatskas

De karaattaks komt er volgende week dan toch. Hoewel werd geroepen dat de taks een cadeau zou zijn voor de diamantairs, blijkt ze vooral een geschenk voor de schatkist.

'Iedereen moet z'n steentje bijdragen, maar de blinkende steentjes krijgen er nog eens een voordeel bij', reageerde de sp.a. 'Dit is het zoveelste belastingcadeau', beaamde Groen. Toen De Tijd in april 2014 bekendmaakte dat toenmalig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) werkte aan een 'karaattaks', een nieuw belastingsysteem voor de diamantsector, was de verontwaardiging groot. Want de Antwerpse diamantairs moesten al geen btw en geen invoerrechten betalen en voortaan dus ook geen vennootschapsbelasting meer, zoals alle andere bedrijven in ons land. Vooral aan de linkerzijde klonk het dat de karaattaks het zoveelste bewijs was van het vernuft lobbywerk van de diamantairs in het parlement, waar verschillende Kamerleden zelfs een Diamantclub oprichtten om de sector te bevoordelen. Volgende week keurt de Kamer de controver- siële karaattaks dan toch goed.

Hoe gaat die karaattaks eruitzien? Diamantairs zullen niet langer vennootschapsbelasting betalen op de winst die ze elk jaar aangeven. De karaattaks wordt berekend op hun omzet. Met die omzetcijfers kunnen de diamantairs moeilijk knoeien, want het Diamond Office registreert alle transacties in Antwerpen. Ook de oeverloze discussies met de fiscus over de juiste waarde van hun diamantvoorraad, waarmee de diamantairs hun belastingvoet kunnen kleuren, doen er dan niet meer toe. De karaattaks verplicht de diamantairs 33,99 procent belasting te betalen op 2,1 procent van hun omzet.

Kanttekening

Een belangrijke kanttekening is dat de diamantairs nog altijd belastingaftrekken mogen gebruiken. Ze mogen nog altijd verliezen uit vorige jaren en fiscale aftrekposten, zoals de notionele intrest en beroepskosten, aangeven waarmee ze de karaattaks kunnen drukken. Daarom is een minimumpercentage ingevoerd. De diamantairs zullen altijd op minstens 0,55 procent van hun omzet belasting moeten betalen.

Behalve over wie nu echt voordeel zal halen uit de karaattaks, de overheid of de diamantairs, is de voorbije jaren ook hevig gediscussieerd over wat de karaattaks juist zal opbrengen. De regering rekent op 50 miljoen euro extra, boven op de 20 miljoen euro belastingen die de diamantbedrijven vandaag betalen. Maar het Rekenhof plaatst daar vraagtekens bij. De opbrengst is volgens het Rekenhof onzeker, omdat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich gebaseerd zou hebben op verouderde gegevens. En de vaststelling dat de Antwerpse diamantkoepel, Antwerp World Diamond Centre (AWDC), een voorstander is van de karaattaks doet critici en sceptici vermoeden dat de diamantairs er meer voordeel uit zullen halen dan wordt vermoed.

Daarom nam De Tijd zelf de proef op de som, nog voor de karaattaks volgende week definitief door het parlement wordt gejaagd. We verzamelden alle nuttige gegevens van de grootste 100 diamantbedrijven in ons land. Zoals hun omzetcijfers, winsten en belastingbijdragen van de voorbije drie jaren (2015, 2014 en 2013). Van die grootste 100 hebben er 75 een postbusnummer in de bekende Hoveniersstraat in het hoog beveiligde Antwerpse diamantkwartier. Er zijn meer dan 1.400 diamantbedrijven actief in ons land, maar de grootste 100 diamantairs, met Eurostar Diamond Traders en Rosy Blue bovenaan op de lijst, zijn samen goed voor 90 procent van de belastingen die de hele diamantsector betaalt.

Wat vertelt die berg aan bedrijfsgegevens over de belastingen die de diamantairs nu al betalen? De grootste 100 diamantbedrijven betaalden voor 2015 ruim 18,1 miljoen euro aan belastingen. Dat was meer dan de vorige jaren, met 17,88 miljoen euro in 2014 en slechts 13,26 miljoen in 2013. De grootste belastingbetalers vorig jaar waren Rosy Blue van baron Dilip Mehta (bijna 5 miljoen euro), de firma Diamond Trading (3,7 miljoen euro) en Eurostar Diamond Traders (1,3 miljoen euro).

Dat de grootste 100 diamantbedrijven in ons land 18 miljoen euro belasting betalen en de hele sector zo'n 20 miljoen euro mag verwonderen. Het is opvallend weinig. Elk bedrijf is een geval apart, met mogelijk opgestapelde verliezen of andere aftrekposten. Maar in 2015 draaiden de grootste 100 samen toch een omzet van meer dan 18,74 miljard euro. De vorige jaren ging het om 20 miljard euro (2014) en 16,5 miljard euro (2013). Dat zou betekenen dat de winstmarges, waarop de vennootschapsbelasting nu nog is berekend, in de diamantsector gigantisch klein zijn.

Belastingparadijzen

De resultaten van de grootste 100 diamantairs geven samen slechts een nettowinst van 26,45 miljoen euro in 2015. In 2014 was dat 42,19 miljoen euro. Maar de diamantbedrijven passen natuurlijk ook trucs toe om hun winst in België laag te houden en dus minder belasting te betalen. Zo zal het niet verwonderen dat verschillende diamantbedrijven leiden naar belastingparadijzen als Luxemburg, Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten, om ook winsten naar die oorden te verschuiven.

Zal dat veranderen met de karaattaks? Als we voor de grootste 100 berekenen hoeveel karaattaks ze op hun omzet van 2015 zouden hebben betaald, is de uitkomst verbluffend. Als ze het maximum van 33,99 procent belasting op 2,1 procent van hun omzet betalen, komen we uit bij 134 miljoen euro belasting. Dat is ruim zeven keer meer dan de 18 miljoen die de grootste 100 voor 2015 betaalden.

Natuurlijk is elk diamantbedrijf anders en kunnen ze die maximale belasting nog verminderen met aftrekposten. Daarom berekenden we ook hoeveel belastingen ze met de karaattaks minimaal moeten betalen. Als we 33,99 procent belasting berekenen op de minimale 0,55 procent van de omzet komen we uit bij een bedrag van 35 miljoen euro, wat ook nog bijna het dubbele is van wat de grootste 100 diamantbedrijven nu betalen aan belasting.

Belastingcadeau?

Is de karaattaks dan een belastingcadeau voor de diamantairs? Ze zullen minstens dubbel zoveel belastingen moeten betalen en waarschijnlijk zelfs een veelvoud van wat ze vandaag afdragen aan de fiscus.

Komt daar nog bij dat verschillende indicatoren erop wijzen dat de belastingfactuur nog hoger zal oplopen dan we konden berekenen op basis van de resultaten van 2015. Want voor 2016 verwacht de diamantsector een stevige omzetstijging tegenover vorig jaar. 2015 was naar eigen zeggen een 'annus horribilis' voor de diamanthandel, omdat de meeste bedrijven teerden op hun voorraden wegens de lagere prijs die werd gegeven voor diamant. Ook China bleek lang niet zo beloftevol als gehoopt, waardoor er minder diamanten werden verkocht.

In 2016 stegen de prijzen voor diamant opnieuw en hernam de handel wereldwijd. Meer omzet, meer karaattaks en dus meer inkomsten voor de staatskas.

ONS ONDERZOEK

De Tijd verzamelde alle nuttige bedrijfsgegevens van de grootste 100 diamantbedrijven voor de jaren 2013, 2014 en 2015. Die bedrijven, opgericht tussen 1961 en 2012 en vooral gevestigd in de Antwerpse Hoveniersstraat, zijn representatief om de belastingfactuur van de diamantsector te bestuderen. Er zijn ruim 1.400 diamantbedrijven in ons land, maar de grootste 100 betalen 90 procent van alle belastingen in de sector.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content