Kempense 3D-printer maakt DEME-boorkoppen slijtvast

LCV-CEO Jan Lambrecht bij de printer die stukken tot 3 meter aankan. ©Wim Kempenaers

Laser Cladding Venture (LCV) ontwikkelde een nieuwe 3D-printtechnologie. Onder meer de baggeraar DEME maakt er gebruik van om de tanden van zijn boorkoppen slijtvaster te maken.

LCV is een spin-off van het onderzoeksinstituut VITO. Andere 3D-printbedrijven vertrekken van een 'bedje van metaalpoeder' dat met laserstralen structuur krijgt wat uiteindelijk resulteert in bijvoorbeeld op maat gemaakte onderdelen voor machines. 'Wij blazen poeders in de laserstraal waardoor we grotere producten - van 3 meter groot - kunnen maken. En het laat ons ook toe speciale lagen op bestaande materialen aan te brengen.'

De voorbije jaren zette VITO de technologie bijvoorbeeld in om beschadigde matrijzen of schroeven in mengvoederinstallaties te herstellen. Het bracht een deklaag aan om de levensduur van chemische installaties te verlengen. En ook de baggeraar DEME deed een beroep op de technologie om de 'tanden' van boorkoppen slijtvaster te maken, wat nodig is voor een project in Siberië. 'Iedere dag krijgen we meer vragen voor opdrachten', zegt CEO Jan Lambrecht. 'Maar zoals bij elke opstart is het moeilijk in te schatten wanneer we winstgevend zullen zijn.'

Lambrecht maakte carrière als exportmanager in de biersector en later als operationeel directeur van de Post. De voorbije twaalf jaar begeleidde hij start-ups van Imec en de Universiteit Gent. Het bedrijf, met initieel drie werknemers, krijgt een startkapitaal van 850.000 euro van LRM, Ark Angels Activator Fund en Lambrecht zelf.

VITO heeft steeds meer de ambitie om zijn kennis te verzilveren in spin-offs. Zo lanceerde het onlangs nog een bedrijfje dat een systeem ontwikkelde om commerciële drones te integreren in het luchtruim. VITO besliste ook zijn kennis gedeeltelijk open te stellen voor ondernemers en al in een vroege fase van het ontwikkelingsproces samen te werken. Een schoolvoorbeeld is de Limburgse ondernemer Celis die miljoenen investeerde om terrastegels te maken van CO2 en staalafval, een technologie die aan het VITO gerijpt is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content