Kilometerheffing levert 676 miljoen op

De Belgische kilometerheffing voor vrachtwagens heeft vorig jaar 676 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft de bevoegde overheidsinstantie Viapass gisteren bekendgemaakt. In Vlaanderen bracht de tolheffing vorig jaar 424,4 miljoen euro op, in Wallonië 241,5 miljoen euro en in Brussel 10,1 miljoen euro.

In totaal reden vrachtwagens boven 3,5 ton 6,13 miljard kilometer op betalende tolwegen. Opvallend is dat ruim de helft (54 procent) van de opbrengst van de heffing komt van vrachtwagens met een buitenlandse registratie.

De kilometerheffing ging in ons land op 1 april 2016 van start. Wallonië voegde op 1 juli vorig jaar 33 kilometer aan zijn tolwegennet toe. Vlaanderen deed begin dit jaar hetzelfde met 157 kilometer.

De werkgeversorganisatie Voka pleit ervoor alle voertuigen te onderwerpen aan een slimme kilometerheffing. 'Twee jaar na de invoering van de kilometerheffing kunnen we besluiten dat dit vooral een extra kostenfactor is voor onze bedrijven. Een echte mobiliteitsoplossing is het niet', klinkt het.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect