Klein en kneus profiteren het meest van januari-effect op Brusselse beurs

De geschiedenis leert dat de Brusselse beurs gemiddeld sterker presteert in januari dan in de andere maanden van het jaar. Het januari-effect is nog sterker bij small- en midcaps.

Werknemers krijgen eind december hun 13de maand op de rekening gestort. Tel daar de nieuwjaarscentjes bij en u begrijpt waarom er in januari meer geld naar aandelen kan stromen. Een berekening van De Tijd op basis van statistieken van Bloomberg leert dat er de voorbije twintig jaar wel degelijk een januari-effect optrad op de Brusselse beurs.

In een doorsneejaar boekt de Bel20 een rendement van 0,8 procent in de eerste maand van het jaar. Als we dat rendement zouden doortrekken naar het volledige jaar, zou dat een gemiddelde jaarreturn van 9,5 procent opgeleverd hebben. In realiteit haalt de Bel20-index 'slechts' een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,6 procent.

Het effect is nog sterker als we de prestatie van de sterindex in de eerste volledige handelsweek van het jaar vergelijken met het volledige jaar (zie tabel). De Bel20 begon de voorbije week overigens iets sterker (+1%) aan het jaar dan gemiddeld over de voorbije 20 jaar (+0,4%).

Bij de best presterende aandelen van de voorbije week zijn opvallend veel kleine bedrijven. 'Dat is geen toeval', zegt Guy Sips, de specialist in small- en midcaps van KBC Securities. Sips houdt zijn eigen statistieken bij over het januari-effect in small- en midcaps, ondernemingen met een beurskapitalisatie onder 750 miljoen euro. 'Sinds 2003 stegen Belgische small- en midcaps in januari gemiddeld met 2,1 procent, tegenover een stijging van 0,5 procent voor de Bel20.'

Sips kwam bij het uitpluizen van zijn statistieken nog tot een tweede vaststelling. 'De winnaars van januari zijn veelal de verliezers van het voorgaande jaar. Ik vermoed dat 'window dressing' een rol speelt in dat fenomeen. Beheerders en privaatbankiers willen de grote verliezers van het jaar niet in portefeuille voor hun jaarrapportering. Ze dumpen die aandelen nog snel in december. Hetzelfde geldt voor de man in de straat die een keer per jaar zijn portefeuille moet laten zien aan zijn vrouw. Of omgekeerd. Sommigen zullen die aandelen in januari weer oppikken.'

De analist selecteerde voor elk jaar in de periode 2003 tot 2013 de vijf slechtste presteerders en ging na wat hun koers deed in januari. 'De vijf verliezers van het voorgaande jaar haalden een gemiddeld rendement van 4,5 procent in januari. Dat is beter dan de gemiddelde return van de Belgische small- en midcaps (+2,1%).'

De slechtste presteerders van 2013 waren Thrombogenics (-52%), dat op het einde van het jaar weer minder dan 750 miljoen euro waard was op de beurs, Nyrstar (-46%), Tigenix (-43%), Tessenderlo (-24%) en RHJ International (-7,5%). Op de chemiegroep Tessenderlo na veerden ze allemaal sterk op in de voorbije week. Benieuwd wat de rest van januari brengt.

Sips meldt dat grote beleggers 'schoorvoetend' weer naar small- en midcaps kijken. 'Ze zijn op zoek naar aandelen die iets minder duur zijn, en de waardering van zowat alle grote kwaliteitsbedrijven zijn de voorbije jaren stevig opgelopen. Na een sterk beursjaar durven beheerders weer verder af te wijken van de benchmark.' Ze vergelijken veelal hun rendement met dat van toonaangevende indexen, waarin enkel grote, liquide aandelen zitten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content