Leerboeken geschiedenis herschrijven is een foute boel

Hou uw hart vast voor de toekomst wanneer politieke leiders het verleden beginnen te herschrijven. Recente, door de politiek gesponsorde inspanningen om leerboeken geschiedenis te herschrijven zijn waarschuwingssignalen van het toenemende nationalisme. In januari zat Vladimir Poetin een vergadering voor over de productie van een nieuw gestandaardiseerd geschiedenisleerboek voor de scholen. De Russische president beklaagde zich erover dat veel van de huidige leerboeken 'ideologische ballast' zijn en 'de rol van de Sovjetbevolking in de strijd tegen het fascisme denigreren'.

Poetin houdt niet van de voorstelling dat de landen van Oost-Europa in 1945 door de Sovjet-Unie werden bezet. Zijn versie van de geschiedenis is dat de USSR die landen gered heeft van het fascisme.

De politieke betekenis van dit geschiedkundige dispuut werd duidelijk in de crisis rond Oekraïne. Moskou heeft voortdurend geprobeerd de nieuwe regering van Oekraïne af te schilderen als 'fascistisch'. Rusland voert aan dat de leiders de ideologische erfgenamen zijn van de Oekraïeners die samen vochten met de nazi's tegen de Sovjet-Unie van Stalin. De Russische media doen er alles aan om die versie van de gebeurtenissen er goed in te prenten.

Politici hebben uiteraard net als academici of gewone burgers hun eigen kijk op hoe de geschiedenis van hun land moet worden begrepen. Maar politieke macht misbruiken om één, geautoriseerde versie van de geschiedenis op te dringen aan de scholen en de media, is het moment waarop onderwijs de grens met hersenspoeling overschrijdt.

Zoals we vandaag in Rusland zien, kan een bevolking die in de greep zit van een nationalistische versie van de geschiedenis een gevaarlijk iets zijn.

Deze opinie is gespot in Financial Times.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect