Lieten verlaat politieke toneel met stille trom

©Photo News

Zelfs toen ze viceminister-president was in de Vlaamse regering was politiek niet echt haar ding. De gewezen Vlaamse overheidsmanager van het jaar verlaat nu helemaal de politiek.

Zat Ingrid Lieten nog in het parlement? Blijkbaar wel, want nu heeft ze aangekondigd ermee te stoppen. Ze verlaat het Vlaams Parlement en wordt directeur van LifeTechValley, een Limburgse cluster van onderzoekers en bedrijven die bezig zijn met innovatieve zorg. LifeTechValley is een van de projecten die werden opgestart met het geld van het Strategisch actieplan voor Limburg (SALK), dat door Lieten mee werd uitgetekend na de sluiting van Ford Genk.

Lieten kwam de politiek binnen langs de grote poort. In juli 2009 bombardeerde toenmalig sp.a-voorzitster Caroline Gennez haar als wit konijn - en vooral als vertrouwelinge van Steve Stevaert - tot viceminister-president in de Vlaamse regering. Ze trad in de voetsporen van Frank Vandenbroucke, die brutaal aan de kant was geschoven door 'de kameraden'. Meermaals uitgeroepen tot machtigste vrouw van Vlaanderen, leek de gewezen directeur van De Lijn alles te hebben om het te gaan maken in de politiek. Maar het Martelarenplein bleek al gauw haar biotoop niet.

Lieten kende haar dossiers, leverde goed werk in de Vlaamse regering, maar ze gaf de socialisten geen smoel. In de regering-Peeters kreeg Lieten weinig gerealiseerd. Vaak stond ze alleen, waardoor ze bij de grote politieke discussies in de Vlaamse regering regelmatig het onderspit moest delven. En veel steun van de andere sp.a-ministers in de Vlaamse regering, zoals Freya Van den Bossche, kreeg ze niet.

Lieten kwam vooral in het nieuws met uitgelekte mails, die schandaal veroorzaakten. In 2011, ten tijde van de besprekingen over het Uplace-dossier, lekte er een mail, waarin haar collega's werden afgedaan als 'uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen'. In juni 2012 lekte er andermaal een mail, weer met kritische opmerkingen over haar collega-ministers. Telkens sloot de sp.a de gelederen rond Lieten, maar steeds meer werd duidelijk dat Lieten het zoveelste verloren gelopen witte konijn was.

Pijnlijk was ook dat Lieten in haar provincie nooit echt voet aan de grond kreeg. Bij haar eerste verkiezingen in 2010 haalde ze als lijsttrekster minder voorkeurstemmen dan de nummer twee op de lijst, Peter Vanvelthoven, die door de komst van Lieten was gedegradeerd. Na de verkiezingen in 2014 verdween de sp.a in de oppositie en werd er niets meer vernomen van Lieten. Nu luidt het dat ze niet gelukkig is in het Vlaams Parlement. 'Aan de kant staan en kritiek hebben op anderen is niet mijn ding. Ik werd er niet gelukkig van. Dan kan ik beter stoppen. Ik ben een doe-mens.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content