M/V van de week Rik Vandenberghe

©BELGA

'Een persoonlijke beslissing die losstaat van de lopende herstructurering.' Zo duidt ING België de verrassende ontslagbrief die CEO Rik Vandenberghe (55) gisteren ingediend heeft bij de raad van bestuur. De topman maakte bekend dat hij eind februari ING verlaat om een maand later aan de slag te gaan als CEO van de bouwgroep Besix.

Vandenberghe, die sinds mei 2013 ING België leidt, beperkte zijn communicatie tot de persberichten van beide bedrijven. 'Ik vertrek met een gerust hart, want ik weet dat ik ING in goede handen achterlaat. ING heeft nooit op individuen gesteund, maar op teamwork. En dat team is uitermate geschikt om de toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden', zegt hij daarin.

Met de carrièrewending maakt Vandenberghe komaf met zijn status van one company man. Al tijdens zijn studies handelsinge- nieur verklaarde de West-Vlaming absoluut voor de BBL te willen werken - de Belgische bank die in 1998 opging in het Nederlandse ING - 'wegens het jonge en dynamische karakter van het bedrijf'. Hij had al drie aanbiedingen op zak, die hij prompt liet vallen toen de bank reageerde op zijn sollicitatiebrief. Na promoties via de vastgoedtak van de bank, de divisie bankieren voor grote klanten (bedrijven) en vanaf 2007 via de leiding van ING Luxemburg, werd hij in 2013 CEO van ING België, dat toen al in afslankmodus was. In 2014 werd hij als voorzitter van de bankenkoepel Febelfin de hoogste bankenlobbyist. Daar komt nu een eind aan. 'Na een lange carrière van 32 jaar in de banksector was het niet meteen mijn intentie hem te verlaten, maar ik voelde me bijzonder aangetrokken tot Besix', duidde Vandenberghe gisteren zijn overstap.

Die kwam als een complete verrassing. Maar vooral de timing doet de wenkbrauwen fronsen. ING België gaat door een zware herstructurering, waarbij 3.500 jobs, zowat een op de drie banen, op de tocht staan. De gesprekken met de bonden sprongen eerder deze week af en duren nu al veel langer dan verwacht. Vandenberghe vertrekt nog voordat er een sociaal plan is dat duidelijkheid schept over de toekomst van de ruim 9.000 werknemers.

'We hebben de emotionele impact van de ontslagen onderschat', zei Vandenberghe in oktober nog. Hij excuseerde zich zelfs 'voor het geval te weinig de nadruk had gelegen op de gevolgen voor de werknemers'. Heel even leek het alsof hij spijt had. Het is niet verwonderlijk dat sommigen zijn opstappen gisteren interpreteerden als een afkeuring van de sanering, die groeps-CEO Ralph Hamers door de strot van de Belgen zou willen duwen. Maar tegelijk bleef Vandenberghe de afslanking tot het laatste moment met vuur verdedigen. 'We willen geen uitstervende dinosaurus worden.'

Hoe dan ook riskeert Vandenberghe te moeten leven met het verwijt van vaandelvlucht, nu hij bij de bouwgroep Besix Johan Beerlandt gaat opvolgen. Beerlandt, die 25 procent van de aandelen controleert en voorzitter wordt, kent Vandenberghe goed. 'Doorheen de jaren heb ik het professionele parcours van Rik van nabij gevolgd', zegt hij. Vandenberghe trad in 2004 op als financieel adviseur toen Beerlandt, samen met twaalf andere managers, de controle over het bedrijf via een managementbuy-out nam. Besix, een bouwgroep met een omzet van 2,6 miljard euro en 15.000 werknemers die actief is in 21 landen, is vandaag voor de overige helft in handen van het Egyptische Orascom. Het bouwde de Burj Khalifa Tower in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld. Bij zijn nieuwe werkgever komt Vandenber- ghe oude bekenden tegen. Luc Vandewalle, de vroegere CEO en ex-voorzitter van ING België, zetelt al jaren in de raad van bestuur van Besix.

ING schoof nog geen opvolger naar voren voor Vandenberghe. Groeps-CEO Ralph Hamers wou geen commentaar kwijt. De raad van bestuur van ING België heeft nog niet beslist of Vandenberghe een vertrekpremie krijgt.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect