Marc De Vos treedt terug als Itinera-directeur

©Photo News

Marc De Vos doet een stap opzij bij Itinera, waardoor de denktank op zoek moet naar een nieuwe algemene directeur. De geplande machtswissel staat symbool voor de nieuwe richting die Itinera is ingeslagen.

Marc De Vos, de stichter van Itinera, doet een stap opzij als algemeen directeur bij de denktank. 'Het is lastig om zowel de fondsenwerving, de communicatie als het hr-beleid aan te sturen en daarboven nog eens onderzoek verrichten', klinkt het. De Vos blijft voor alle duidelijkheid bij Itinera, maar hij gaat zich enkel nog op wetenschappelijk onderzoek richten. 'Ik kijk ernaar uit me opnieuw meer op de inhoud te richten', zegt hij.

De denktank zoekt nu een manager die de bestuursfuncties van De Vos moet overnemen. Dat hoeft niet per se een academicus zijn. 'Natuurlijk zal mijn opvolger de academische wereld moeten kennen, maar we zoeken iemand die vooral over managerskills beschikt', aldus de ontslagnemende directeur.

'De professionalisering is een verdere stap in de richting van een duurzame denktank die een forum voor debat moet worden', verduidelijkt De Vos. Itinera werd in 2006 opgericht. Bekende medewerkers zijn onder meer hoofdeconoom Ivan Van de Cloot en econoom Johan Aelbrecht. 'We gaan de komende tijd nog meer mensen proberen aan te trekken', zegt De Vos. Als we een meerwaarde willen betekenen voor het debat en de democratie, moeten we kunnen teren op meer expertise en een professionelere structuur.'

De voorbije jaren kwamen af en toe geluiden over interne strubbelingen naar buiten. Zulke problemen zijn er volgens onze informatie momenteel niet. 'Itinera heeft te veel ingezet op zijn externe communicatie en het organiseren van evenementen en te weinig op wetenschappelijk onderzoek', klinkt het bij een insider. 'Nu beslist is om het roer om te gooien, was het gewoon beter om dat ook onder de leiding van een andere figuur te doen.'

Itinera zou het Centre for European Policy Studies (CEPS) als te volgen voorbeeld zien. Die onafhankelijke denktank, die is uitgegroeid tot een autoriteit in Europa, doet onderzoek dat oplossingen moet aanreiken voor de uitdagingen waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd. Het CEPS houdt zich vooral bezig met concrete en actuele dossiers.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect