Mario Draghi koopt in bulk schuldpapier van Carlos Brito

Carlos Brito mag Mario Draghi een dankbriefje sturen. Dat de CEO van AB InBev vlotjes de miljardenovername van SABMiller kon financieren, is uiteraard in de eerste plaats te danken aan het notoir slimme financieel beleid van de biergigant zelf. Maar de marktenzaal van de Europese Centrale Bank (ECB) gaf ook een duwtje in de rug.

Sinds Frankfurt in april vorig jaar naast staatspapier ook bedrijfsobligaties begon op te kopen, laadde de ECB al voor 82 miljard euro bedrijfsschulden op de balans. Een relatief klein bedrag vergeleken met de 1.772 miljard staatspapier, maar relatief groot vergeleken met de kleine markt van publiek verhandelbare Europese bedrijfsschulden. Van die 82 miljard neemt AB InBev de grootste hap, naar schatting 3,6 procent. Naar schatting, want de ECB geeft via de verschillende inkopende nationale banken alleen mee in welke obligaties ze belegt, niet voor welk bedrag.

Stel u daar niet te veel van voor. De Nationale Bank van België bijvoorbeeld, geeft in een uithoek van haar webstek op een Excel-blad louter de ISIN-effectencode van het ingekochte bedrijfspapier mee. Zo staat 'BE0002448232 voor de tienjaarsobligatie met coupon van 3,75 procent die Infrax in 2013 uitgaf.

De Britse fondsbeheerder M&G Investments ploos alle 912 (!) codes uit en ging er vanuit dat de ECB van elke obligatie eenzelfde proportie van het uitstaande bedrag kocht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content