Mario Draghi: 'Afbouw stimulus niet aan de orde'

ECB-voorzitter Mario Draghi: 'Er zijn de jongste drie jaar 4,5 miljoen jobs gecreëerd.' ©© bloomberg

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet nog geen duidelijke stijging van de kerninflatie en vindt het daarom veel te vroeg om haar stimulus af te bouwen.

Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, reageerde gisteren op de toenemende kritiek vanuit Duitsland. De forse toename van de inflatie heeft daar de onvrede doen toenemen. De Duitse inflatie verdubbelde in december naar 1,7 procent. De inflatie in de eurozone, de maatstaf die het beleid van de ECB bepaalt, is met 1,1 procent een stuk lager.

'De hogere inflatie in de eurozone weerspiegelt vooral de stijging van de energieprijzen', beklemtoonde Draghi op een persconferentie. 'Er zijn nog geen tekenen van een overtuigende stijgende trend van de onderliggende inflatie.' Daarmee verwijst hij naar de inflatie zonder voeding en energie. Die steeg in december slechts lichtjes naar 0,9 procent. De ECB streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Draghi onderstreepte dat vier voorwaarden vervuld moeten zijn om het beleid bij te sturen. 'De inflatie moet op een duurzame manier convergeren naar de doelstelling, de stijging van de inflatie mag niet tijdelijk zijn, de inflatie moet zelfvoedend zijn en de inflatie moet stijgen in de hele eurozone.' Dat is nu nog niet het geval.

Aan de Duitse critici die zeggen dat de ECB de spaarders straft, zei Draghi: 'We hebben nu een lage rente nodig om later een hoge rente te hebben. We moeten geduld uitoefenen. Naarmate het economisch herstel vordert, zal de reële rente (rente min inflatie) stijgen. Ons beleid is in het belang van iedereen, ook van Duitsland.'

De ECB besliste in december om haar aankoopprogramma van obligaties met negen maanden te verlengen tot eind december 2017. Ze kondigde toen ook aan dat de aankopen vanaf april dalen van 80 naar 60 miljard euro per maand.

De topman van de ECB herhaalde gisteren dat de ECB haar stimulus kan uitbreiden of verlengen als de vooruitzichten verslechteren. Hij kreeg de vraag of de ECB de stimulus versneld zal afbouwen als de vooruitzichten meer verbeteren dan voorzien. Draghi antwoordde dat dat onwaarschijnlijk is. Veel economen verwachten dat de ECB in september een vermindering van de obligatieaankopen vanaf begin 2018 aankondigt.

Draghi beklemtoonde dat het ECB-beleid heeft bijgedragen tot het economisch herstel. 'De indicator van het ondernemers- en consumentenvertrouwen van de Europese Commissie staat op het hoogste peil sinds 2011. Er zijn de jongste drie jaar 4,5 miljoen jobs gecreëerd. De werkloosheid is gedaald naar het laagste peil sinds 2009.' Draghi betwistte dat de kloof tussen de lidstaten van de eurozone toeneemt. 'De groeiverschillen zijn gedaald naar het laagste peil sinds 1997.'

Draghi reageerde ook op een uitspraak van Donald Trump. De verkozen Amerikaanse president zei dinsdag dat de dollar te sterk is. 'De ECB heeft geen wisselkoersdoelstelling', signaleerde Draghi. 'Er bestaat in de landen van de G7 en de G20 een sterke consensus om af te zien van competitieve devaluaties.'

De boodschap van Draghi dat de Europese Centrale Bank nog geruime tijd haar stimulus zal voortzetten, leidde tot een daling van de euro. Later herstelde de eenheidsmunt gedeeltelijk. De Europese aandelenmarkten maakten een omgekeerde beweging. Ze stegen eerst, maar moesten daarna die winst weer inleveren. Ook de obligatiemarkten reageerden wispelturig.

De vier voorwaarden van Draghi

De ECB-voorzitter wil de stimuli pas afbouwen als vier voorwaarden vervuld zijn.

1. De inflatie moet duurzaam convergeren naar de doelstelling van minder dan maar dicht bij 2 procent.

2. De stijging mag niet tijdelijk zijn.

3. De inflatie moet zelfvoedend zijn.

4. Ze moet stijgen in de hele eurozone.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect