'Markt onderschat schulden van Nyrstar'

Nyrstar kan het zich niet permitteren dat iets misgaat bij de opstart van de fabriek Port Pirie, zegt ABN AMRO. ©nyrstar

Een kritisch rapport van ABN AMRO, dat ook een koersdoelverlaging bevat, duwde Nyrstar fors lager. Volgens de Nederlanders torst de zinkgroep meer schulden dan algemeen aangenomen.

Het aandeel Nyrstar maakte gisteren een uitschuiver van 6,7 procent tot 4,82 euro, nadat ABN AMRO zijn koersdoel had verlaagd van 5,5 tot 4 euro. Het verkoopadvies bleef logischerwijs behouden. Volgens analisten Philip Ngotho en Mutlu Gundogan blijft de situatie bij Nyrstar erg onzeker en onderschat de markt het schuldenpeil en risicoprofiel van de zinkgroep.

De totale schulden benaderen volgens de analisten 2 miljard euro. Ze houden niet alleen rekening met de door Nyrstar gerapporteerde schuldenlast (1,35 miljard euro), maar ook met de 'eeuwigdurende effecten' die het uitgaf, met voorafbetalingen voor nog te leveren zink en met uitgestelde inkomsten. De voorafbetalingen vloeien voort uit met Trafigura en Glencore afgesloten afnameovereenkomsten en beschouwen de analisten als met schulden gefinancierd werkkapitaal. Nyrstar moet er immers intrest op betalen.

Ze hebben ook nog iets anders ontdekt. 'Uit onze analyse van het prospectus van september 2017 blijkt dat het bedrijf gebruikmaakte van een factoringfaciliteit (het verkopen van uitstaande vorderingen met een korting, red.) van 70 miljoen euro, goed voor 13 procent van de huidige beurswaarde. Dat weten beleggers en investeerders nog niet omdat het nooit is vermeld in de kwartaalupdates of jaarverslagen.'

Door het hoge schuldniveau zijn de jaarlijkse rentelasten opgelopen tot ongeveer 120 miljoen euro. 'Het gevolg is dat Nyrstar in onze ogen het gevaar loopt een zombiebedrijf te worden vermits bijna alle overtollige operationele cashflow zal moeten worden gebruikt om de schulden te onderhouden.' Om de kasstroom positief te houden moet Nyrstar volgens ABN AMRO een brutobedrijfswinst (ebitda) van meer dan 320 miljoen euro realiseren, een niveau dat het bedrijf sinds zijn beursgang nooit heeft gehaald.

Het project in de Australische haven Port Pirie, waar Nyrstar een zinksmelter verbouwde tot een modern metaalrecyclagebedrijf, zou wel structureel bijdragen tot de winst, maar het blijft volgens de analisten 'extreem riskant'. Als ook maar iets misgaat - de fabriek zit in de opstartfase - zou dat direct een negatieve impact hebben op de inkomsten van het bedrijf. De impact op de kasstroomgeneratie en de balans zouden nog sterker zijn.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect