Microsoft legt 26,2 miljard op tafel voor LinkedIn

Overname sociaal netwerk eerste grote zet van CEO Satya Nadella

De Amerikaanse softwarereus Microsoft neemt LinkedIn over voor 26,2 miljard dollar (23,2 miljard euro) cash. Met zijn grootste overname ooit koopt hij een sociaal netwerk dat sterk staat in de zakelijke markt maar wel nog altijd rode cijfers schrijft.

De overnameprijs van 196 dollar per aandeel betekent een premie van 50 procent tegenover de recentste slotkoers van het beursgenoteerde sociaal netwerk. Met een stijging van 50 procent nestelde de koers van LinkedIn zich gisteren net onder de biedprijs.

Beleggers stuurden Microsoft dan weer fiks lager, mogelijk omdat het softwarebedrijf wel heel diep in de buidel tast voor LinkedIn. Het betaalt ruim acht keer de omzet voor LinkedIn en kleeft zo een waarde van meer 60 dollar op elke LinkedIn-gebruiker. Bij de jongste telling klokte het netwerk af op 433 miljoen gebruikers waarvan slechts een vierde het netwerk maandelijks gebruikt.

Het debat over de technologiezeepbel die al dan niet in Silicon Valley heerst, zal zeker weer oplaaien. Operationeel draait het niet bij LinkedIn. In februari kelderde de koers nog met 43 procent, toen het netwerk opbiechtte dat de vacaturebusiness - goed voor 63 procent van de omzet - trager groeit dan verwacht. Met 7 miljoen vacatures is LinkedIn ook een krachtige tool voor rekruteerders.

Voor Microsoft-topman Satya Nadella is het zijn eerste grote zet sinds hij in februari 2014 Steve Ballmer opvolgde. LinkedIn is een onverwachte, maar geen onlogische overname. Met een eigen zakelijk sociaal netwerk wil Nadella een vuist maken tegen chat-apps als Slack en Facebook at Work, die onlangs hun intrede hebben gedaan op de werkvloer. De database van LinkedIn-contacten biedt veel mogelijkheden in combinatie met Microsoft-toepassingen als Outlook en het eigen CRM-systeem.

Met LinkedIn krijgt Microsoft ook weer een sleutel in handen om de mobiele markt open te breken nadat eerdere pogingen zijn mislukt. 'We combineren 's werelds leidende cloudnetwerk met 's werelds leidende professioneel netwerk', verkondigde Nadella gisteren, niet op LinkedIn maar op dat andere netwerk Twitter. P3

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect