Migratie geen prioriteit meer op eerste top van EU en Arabische Liga

Een top tussen de Europese Unie en de Arabische Liga moest de weg effenen voor platformen voor de opvang van migranten in Afrika. Maar meer dan een ongewone familiefoto levert de top in Sharm El Sheikh wellicht niet op.

In de Egyptische badstad Sharm El Sheikh verzamelen zondag en maandag 49 leiders uit de Europese Unie en de Arabische Liga. Het is de eerste ontmoeting op dit hoge niveau, maar de verwachtingen zijn omgekeerd evenredig met het aantal aanwezigen. 'Met 49 chefs rond de tafel kan je gewoon geen akkoorden sluiten', erkent een Europese diplomaat.

Bovendien zijn alle mogelijke problemen al voor de start van de top deskundig weggegomd. Zelfs met de Hongaarse premier Viktor Orbán, die graag dwars gaat liggen als het woord migratie valt, worden in Egypte geen problemen verwacht.

Dat de Britse premier Theresa May naar Egypte afzakt om nog maar eens naar een verbeterde brexitdeal te hengelen, is geen verrassing. May ziet EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk net voor de top. Maar het gesprek zal kort zijn en ook de Britten sluiten een doorbraak uit. 'Er komt geen brexitdeal in de woestijn', klinkt het.

In vergelijking met de heterogene groep van 22 vaak niet-onbesproken Arabische landen komt de Europese Unie dus over als een hecht blok. Meer dan 20 Europese leiders zijn present. De Franse president Emmanuel Macron, de Spaanse premier Pedro Sánchez en hun collega's uit Letland en Litouwen laten zich vertegenwoordigen door een regeringslid. De Duitse kanselier Angela Merkel is wel present. Maar zij en andere EU-leiders bevestigden hun aanwezigheid pas toen duidelijk was geworden dat de controversieelste Arabische leiders verstek geven.

Het lidmaatschap van Syrië in de Arabische Liga is al sinds 2011 opgeschort. De Syrische leider Bashar-al -Assad zal dus niet mee aanschuiven. Ook de Soedanese president Omar al-Bashir, die beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden in de westelijke provincie Darfoer, en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman blijven weg. Die laatste wordt gezien als de opdrachtgever voor de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi in Turkije.

Maar eigenlijk komt de top er wel op vraag van Europa. De EU wilde met de Arabische landen praten over het opvangen en terugnemen van vluchtelingen, bijvoorbeeld via de oprichting van migratieplatformen langs de Afrikaanse kust. Economische samenwerking zou daarbij het glijmiddel vormen.

Maar migratie wordt geen prioriteit in Sharm El Sheikh. In Europa is de urgentie in het migratiedebat weg. Geen enkel Afrikaans land is tot nog toe bereid gevonden zulke platformen op te zetten. Spanje kon wel met Marokko bilaterale afspraken maken over de terugname van migranten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect