Mithra valt farmareus Merck aan met anticonceptiering

Het Luikse farmabedrijf Mithra is goed op weg om in 2018 een goedkoop alternatief te lanceren voor het anticonceptiemiddel NuvaRing van de Amerikaanse farmamultinational Merck. De vaginale ring, die hormonen aan een constante dosis afgeeft, haalde vorig jaar 732 miljoen dollar (690 miljoen euro) omzet.

Mithra ontwikkelde Myring als een kopie van NuvaRing. Uit een studie blijkt nu dat Myring inderdaad veilig is en dezelfde werking heeft als het origineel. Mithra wil een deel van de markt innemen zodra de patentbescherming van NuvaRing in de lente van 2018 verdwijnt. Maar Mithra zal niet de enige zijn. Het beurshuis KBC Securities schat dat generische alternatieven zo'n 200 miljoen euro omzet halen waarvan misschien een vijfde voor Myring. Aangezien Mithra met distribiteurs zal werken, belandt slechts een deel van zijn omzet in de boeken. Analist Michael Vlemmix becijfert die omzetbijdrage op 6 miljoen euro.

Mithra werkt nog aan twee andere generische medicijnen: Tibelia (hormoonvervanger) en Zoreline (borstkankermedicijn). 'Maar daar zit niet het grote potentieel van het bedrijf', zegt Vlemmix. Wel in Estelle (anticonceptie) en Donesta (behandeling van opvliegers tijdens menopauze), twee producten op basis van een natuurlijk hormoon. De eerste grote afspraak volgt in het eerste kwartaal van volgend jaar, met de publicatie van gegevens van patiëntenproeven voor Donesta. JDS

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect