Mithra zoekt partners voor nagelnieuwe Waalse fabriek

De site in Flémalle, waar een fabriek en labo's komen, wordt een platform voor farmaontwikkelingen. ©Patrick Leidgens_mithra

Mithra, gespecialiseerd in contraceptiemiddelen, zet in het Luikse Flémalle een onderzoek- en productiesite neer van 15.000 m2. Mithra hoopt er andere farmabedrijven aan te trekken.

Mithra heeft ambitieuze plannen in het Waalse Flémalle, waar het een site aan het bouwen is. Er komen labo's, kantoren en ook een fabriek voor geneesmiddelen. Naast zijn eigen innovatieve producten Estelle en Donasta, gebaseerd op een natuurlijk hormoon, wil het Mithra ook andere medische producten aantrekken. 'We gaan hier op termijn niet alleen onze eigen pillen maken, maar we hebben ook een machine aangekocht die polymeren fabriceert die vertraagd geneesmiddelen kunnen afleveren', zegt CEO François Fornier. 'Die technologie wordt onder meer gebruikt voor hormoonspiraaltjes. We zijn van plan externe partners aan te trekken die hier ook zullen produceren, zodat we een soort platform worden voor farmaceutische ontwikkelingen.'

Mithra heeft naar eigen zeggen al contacten met mogelijke partners, zoals een Canadese universiteit die onderzoekt of kleine tubes in kunststof gestaag insuline kunnen afleveren in het lichaam. De tubes zouden dan de meerdagelijkse inspuitingen vervangen voor diabetes-patiënten, wat een groter comfort geeft.

Mithra investeert 75,2 miljoen euro in de nieuwe site. Een deel daarvan is gesubsidieerd, omdat er wordt van uitgegaan dat tegen 2020 de fabriek tot 280 jobs zal leiden. Ook ING, verzekeraar L'Intégrale en de SRIW financieren mee. Het eerste deel van de fabriek is gepland voor 2017. Fornieri: 'We staan drie maanden voor op schema. Dat is goed nieuws, want dat wil zeggen dat de bouw ons minder zal kosten.'

Het tweede deel van de fabriek, waar de eigen productie van Estelle en Donesta komen, is gepland voor 2019. Estelle en Donesta zijn respectievelijk een voorbehoedsmiddel en een middel voor de menopauze die Mithra nog aan het ontwikkelen is. De hormoonpillen, gebaseerd op het natuurlijke hormoon Estetrol, gaan binnenkort fase III van het klinisch onderzoek in.

'We beseffen dat de bouw risico's inhoudt, want we hebben nog geen zekerheid over Estelle en Donesta, maar net daarom breiden we het concept uit. Zodat ook andere farma-ontwikkelingen hier kunnen gebeuren', zegt Steven Peters, financieel directeur. De fabriek zou op termijn 1 miljard pillen per jaar kunnen draaien en 5 miljoen 'injectables' of geneesmiddelen verwerkt in kunststof.

Mithra trok in juni naar de beurs en haalde toen 72,3 miljoen euro op. Het kapitaal maakt het mogelijk vaart te zetten achter de onderzoeken en ook overnames te realiseren. 'De beleggers maken zich zorgen over onze cash burn, maar dat is niet nodig, want als we sneller klaar zijn met de bouw, zullen we ook sneller licenties kunnen verkopen aan andere partijen', zegt Fornieri.

Het Luikse bedrijf gespecialiseerd in vrouwengeneeskunde boekte in 2014 een omzet van 19 miljoen euro, dankzij de verkoop van anti-conceptiemiddelen, voedingssupplementen voor zwangere vrouwen en andere vrouwelijke gezondheidsproducten. Mithra stelt sinds kort Bayer van de troon te hebben gestoten in België en een marktaandeel te hebben van meer dan 20 procent. In volume komt het er volgens Fornieri op neer dat bijna één Belgische vrouw op de twee een pil van Mithra neemt.

MITHRA IN CIJFERS

Mithra verkoopt vandaag 15 generische anticonceptiemiddelen en 8 voorschriftvrije gezondheidsproducten. Die leverden in 2014 een omzet van 19 miljoen euro. Het bedrijf werkt aan een nieuwe pil op basis van een natuurlijk hormoon. Mithra hoopt daar over enkele jaren mee door te breken. Er werken 85 mensen bij Mithra in Luik.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect