N-VA wil nog sleutelen aan nieuwe vennootschapswet

Het parlement stemt volgende week over de ingrijpende hervorming van de vennootschapswetgeving, een werf van minister van Justitie Geens. De N-VA vraagt in extremis twee belangrijke aanpassingen.

Het ziet ernaar uit dat ondanks de val van de regering minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een van zijn grote werven toch nog kan afwerken. Het parlement stemt volgende week over de uitgebreide wet die de vennootschapswetgeving in ons land grondig moderniseert. Het wetsontwerp lag in december al klaar ter stemming. Maar de val van de regering door het vertrek van de N-VA doorkruiste dat.

Volgende week staat het ontwerp opnieuw op de agenda van de Kamercommissie voor het Handels- en Economisch Recht. Het is de bedoeling dat het meteen daarna ter stemming wordt voorgelegd aan de plenaire vergadering.

De N-VA vraagt in extremis echter twee aanpassingen. Ze dringt erop aan de aansprakelijkheid van bestuurders van vennootschappen opnieuw te verruimen, behalve als het om een lichte fout gaat. De partij wil zo de rechten van de minderheidsaandeelhouders vrijwaren.

De N-VA wil ook de drempel verhogen voor de invoering van het dubbel stemrecht in beursgenoteerde bedrijven. In het wetsontwerp staat dat daarvoor een statutenwijziging volstaat die met 66 procent van de stemmen op een aandeelhoudersvergadering wordt goedgekeurd. De N-VA wil die drempel optrekken tot 75 procent.

Over die drempel is al fel gediscussieerd. De familiale beursgenoteerde bedrijven in ons land willen het dubbele stemrecht, dat hun machtspositie versterkt, makkelijk kunnen invoeren. Organisaties die opkomen voor de rechten van de minderheidsaandeelhouders, zoals het juridische kantoor Deminor, willen een hogere drempel. Maar Geens wilde daar niet op toegeven.

Dat de N-VA die aanpassingen vraagt, verbaast. In december ging de partij akkoord met het ontwerp van Geens. De N-VA zegt dat ze de amendementen indient na de opmerkingen in hoorzittingen in de Kamercommissie en door de Raad van State.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect